analize

„Efectele colonizarii ICCJ”. Cum este posibil ca Danilet sa fie dur sanctionat pentru o postare pe Facebook

Alex Costache, jurnalist TVR specializat pe justitie, detaliaza culisele deciziei ICCJ care a mentinut sanctiunea incasata de Cristi Danilet din partea CSM pentru ca a indraznit sa-si spuna opinia pe Facebook.

„Efectele colonizarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sub privirile neputincioase ale presedintelui.

Acesti domni si doamne magistrat din Completul de 5 judecatori 2 Civil de la ICCJ l-au sanctionat – au mentinut decizia Sectiei pentru judecatori a CSM – pe judecatorul Cristi Danilet cu reducerea salariului cu 5 % timp de 2 luni pentru o postare pe Facebook, pentru delict de opinie, practic:

Gherasim Adriana Elena
Macavei Alina Sorinela
Visan Mirela
Gradinaru Ianina Blandiana
Baciu Mona Magdalena

Si mai grav, aceasta sanctiune, chiar daca pare mica, ii blocheaza drumul judecatorului Danilet catre ICCJ timp de 3 ani.

Interesant ca doamna Ianina Gradinaru este sotia judecatorului Daniel Gradinaru, uns seful Sectiei Penale a ICCJ de gasca Savonea din CSM. Este de notorietate in sistemul de justitie ca dl. Gradinaru este omul Liei Savonea. El a fost purtator de cuvant credincios al Curtii de Apel Bucuresti pe cand Savonea era sefa CAB.

Sectia pentru judecatori a CSM, dominata de Savonea, numeste judecatorii la ICCJ, in urma unui concurs, desigur. Asa au ajuns acolo si dl. Gradinaru si sotia lui. Apoi, numirile in functii de conducere nu le mai face presedintele, scos din schema de PSD-ALDE, ci tot Sectia pentru judecatori a CSM?”, a explicat Alex Costache.

Un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care judecatorul Cristi Danilet de la Tribunalul Cluj a fost sanctionat disciplinar in anul 2019 pentru un mesaj postat pe Facebook.

Instanta suprema a respins contestatia facuta de Danilet impotriva deciziei din 7 mai 2019 luata de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara, prin care magistratul a fost sanctionat cu o diminuare de 5% din indemnizatie, pe o perioada de 2 luni, pentru incalcarea unui articol din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, respectiv „manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in afara exercitarii atributiilor de serviciu”.

Ca urmare a sanctionarii disciplinare, judecatorul nu va putea promova la instante superioare sau in functii de conducere timp de trei ani.

Cristi Danilet a fost cercetat disciplinar de Inspectia Judiciara in legatura cu un mesaj pe care l-a postat pe pagina de Facebook, in data de 9 ianuarie 2019.

„Poate ca cineva remarca totusi succesiunea atacurilor, destructurarilor si decredibilizarilor la adresa urmatoarelor institutii: DGIPI, SRI, SPP, Politia, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par intamplatoare dupa declararea sus si tare a ‘abuzurilor institutiilor de forta’. Stim cu totii ce ar insemna lipsirea de eficienta sau, mai rau, preluarea controlului politic asupra acestor institutii: servicii, politie, justitie, armata? Si, apropo de Armata: oare s-a aplecat cineva asupra dispozitiilor art. 118 alin. (1) din Constitutie potrivit carora ‘Armata este subordonata exclusiv vointei poporului pentru garantarea (…) a democratiei constitutionale’? Ce ar fi daca intr-o zi am vedea armata pe strada pazind … democratia, ca tot am vazut azi ca e in scadere coeficientul?! Nu v-ar surprinde sa realizati ca ar fi … constitutional!? Eu cred ca nu vedem padurea din cauza copacilor”, scria Danilet.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Se va retrage Piedone in favoarea lui Firea? Erorile Coalitiei l-au readus pe Dan Voiculescu ca jucator de forta in politica la nivel inalt

Gabriela Firea a revenit drept candidat al PSD la Primaria Capitalei in urma deciziei liderilor…

3 ore ago

Surse: Cum a fost tratat Cirstoiu de liderii PSD in sedinta maraton a Coalitiei. Medicul a iesit azi cu un mesaj la adresa „politicienilor”

Surse politice au relatat pentru aktual24.ro cum a fost tratat Catalin Cirstoiu de catre reprezentantii…

41 de minute ago

Ciolacu: „Firea va castiga. Imi pare rau ca medicul Cirstoiu a devenit Bin Laden in doua saptamani, totusi nu a omorat pe nimeni”

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a sustinut marti ca medicul Cirstoiu a fost transformat in "Bin…

2 ore ago

Germania a devenit gigant european si in materie de armament. In curand va fi al patrulea producator de armament din lume

Tarile din Europa au cheltuit impreuna, anul trecut, mai multi bani pe armament decat Rusia,…

O oră ago

Dictatorul Alexandr Lukasensko le-a dat indicatii pretioase geologilor: „Sapati si gasiti petrol in Belarus!”

Presedintele Belarusului, Alexander Lukasenko, l-a insarcinat pe noul ministru al resurselor naturale si protectiei mediului,…

3 ore ago

Germania face presiuni asupra SUA pentru a furniza Ucrainei inca un sistem Patriot – Bloomberg

Guvernul german face presiuni asupra Statelor Unite pentru a furniza Ucrainei cel putin inca un…

O oră ago