Efectul Dancila. Umilinta mare pentru Tariceanu, Marocul anuleaza vizita oficiala a sefului Senatului Romaniei la Marrakech

politica

Autoritatile din Maroc au anulat vizita pe care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, urma sa o efectueze in aceasta tara araba din nordul Africii. Masura vine dupa ce premierul Dancila a anuntat duminica, la Washington, ca va muta ambasada Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Vizita oficiala a presedintelui Senatului, dl. Calin Popescu Tariceanu, in Regatul Maroc, care urma sa aiba loc in perioada 27-31 martie 2019, a fost amanata la solicitarea partii marocane, urmand a fi reprogramata pentru o perioada ulterioara, ce urmeaza a fi stabilita de comun acord”, se arata intr-un comunicat al Senatului.

Delegatia Romaniei urma sa se intalneasca cu presedintii celor doua camere din Parlamentul marocan, cu seful guvernului marocan si cu ministrul de externe. Vizita includea de asemenea, o depunere de coroane la mausoleul lui Mohammed V si un tur al portului Tanger Med, cel mai mare port al Marocului, care asigura legatura maritima cu peste 90 de tari din lume.

Reamintim ca Regele Iordaniei si-a anulat, luni, vizita in Romania in urma declaratiilor Vioricai Dancial privind mutarea ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, ca premierul Viorica Dancila a reusit sa puna pe „butuci” relatia cu lumea araba, aratand ca Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei s-a simtit jignit de declaratiile acesteia si, de aceea, si-a anulat vizita pe care urma sa o efectueze in Romania.

„Initial, eu am avut un program cam strans. In seara asta trebuia sa merg repede de aici sa fiu gazda unui dineu pentru un musafir important si drag. Regele Iordaniei trebuia sa vina, dar datorita diletantismului doamnei prim-ministru, care ne-a stricat relatia cu aceasta zona, nu mai este cazul. Regele Iordaniei s-a simtit personal jignit de abordarea doamnei prim-ministru la acel congres din America si a contramandat vizita. Este o reala problema pentru Romania. Cred ca va dati seama. Romania a construit o relatie de incredere cu lumea araba si aceasta este una dintre putinele constante, a fost cel putin pana ieri, din politica externa a Romaniei, unde ca stat am avut o atitudine ferma, corecta fata de parteneri, acum doamna a reusit sa o puna pe butuci si pe asta. Asta nu este o gluma, este foarte, foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic”, a spus seful statului la dezbaterea „Viitorul oraselor romanesti in contextul european al conceptului de dezvoltare locala”, organizata de Asociatia Oraselor din Romania.

Administratia Prezidentiala a precizat luni ca vizita pe care Regele Abdullah al II-lea al Regatului Hasemit al Iordaniei urma sa o efectueze in Romania a fost anulata de partea iordaniana.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, urma sa il primeasca in aceasta dupa-amiaza pe majestatea sa Regele Abdullah al II-lea al Regatului Hasemit al Iordaniei, la Palatul Cotroceni, cu prilejul vizitei oficiale programate sa aiba loc in Romania. Vizita a fost anulata astazi de catre partea iordaniana”, a informat Administratia Prezidentiala, printr-un comunicat de presa transmis luni.

AFP a relatat, citand Palatul Regal, ca Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei si-a anulat o vizita in Romania in semn de protest dupa afirmatiile premierului roman Viorica Dancila despre mutarea ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Regele Abdullah al II-lea a decis sa anuleze o vizita prevazuta pentru luni in Romania in semn de solidaritate fata de Al-Quds (denumirea in araba pentru Ierusalim – n.r.)”, a precizat Palatul Regal intr-un comunicat.

Anularea vizitei, care urma sa fie marcata de semnarea mai multor acorduri in diferite domenii, a fost decisa „dupa declaratiile de duminica ale prim-ministrului roman privind mutarea ambasadei tarii sale de la Tel Aviv la Ierusalim”, se mai arata in comunicat.

Conform agentiei nationale de presa iordaniene Petra, Regele Abdullah al II-lea avea programate intalniri cu presedintele roman, Klaus Iohannis, si cu liderii Parlamentului. El urma, de asemenea, sa participe la Reuniunile Aqaba, care fusesera programate a fi gazduite de Romania in parteneriat cu Iordania.

Agentia Petra mai relateaza ca, in marja vizitei, Guvernele iordanian si roman urmau sa semneze un acord, doua memorandumuri de intelegere si un program de cooperare, fiind programat in acelasi timp si un Forum de Afaceri Iordaniano-Roman, cu participarea reprezentantilor din sectorul privat din cele doua tari.

Mai mult despre: ,

Comentarii: