Efectul Gheboasa? Guvernul vrea sa modifice articolul din Codul Penal referitor incitarea la ura sau discriminare

news

Guvernul ar putea aproba, joi, un proiect de lege de modificare a articolului 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal, referitor incitarea la ura sau discriminare.

Astfel, potrivit modificarii propuse, „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenta, ura sau discriminare impotriva unei categorii de persoane sau impotriva unei persoane pe motiv ca face parte dintr-o anumita categorie de persoane definita pe criterii de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuala, opinie ori apartenenta politica, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”

Potrivit legislatiei in vigoare articolul 369 din Legea 286/2009, intitulat „Incitarea la ura sau discriminare”, prevede ca „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ura sau discriminare impotriva unei categorii de persoane se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”.

Jandarmeria a anuntat, marti, ca l-a amendat pe traperul Gheboasa pentru versurile melodiilor pe care le-a cantat la festivalul Untold de la Cluj. Numeroase voci din spatiul public s-au aratat indignate de melodiile lui Gheboasa, desi piesele au fost cantate pana acum de sute de ori prin orasele Romaniei.

„In data de 6 august a.c., ca urmare a informatiilor aparute in spatiul public cu privire la concertul sustinut de trapperul Gheboasa, in timpul caruia acesta a avut versuri vulgare si rasiste, Gruparea de Jandarmi Mobila Cluj Napoca s-a autosesizat si a luat decizia de a analiza suportul optic pe care l-a avut la dispozitie.

In urma analizarii informatiilor si verificarii aspectelor semnalate, in data de 8 august a.c., a fost aplicata in acest caz o sanctiune contraventionala, conform prevederilor art. 2, alin. 1) din Legea 61/1991, constand in amenda in valoare de 1.000 lei, pentru ‘proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora’.

Totodata, mentionam faptul ca a fost sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pentru analizarea actului artistic, a cuvintelor si expresiilor utilizate, din perspectiva comiterii unor eventuale fapte antisociale de discriminare”, au anuntat jandarmii.

Citeste si: Manelistul „Gheboasa”, alungat de brasoveni din Piata Sfatului: „A trebuit sa plec ca nu aveam de ales”. Marian Godina, martor la concert: „Doamne fereste! Doamne fereste! Doamne fereste!”

„Gheboasa”, un cantaret din Targoviste, foarte popular pe retelele de socializare, a anuntat anul trecut, in noimebrie, ca a fost alungat de brasoveni din centrul orasului, din Piata Sfatului, dupa ce a incercat ca cante o piesa.

„Noi am venit cu o intentie foarte buna si intre timp au venit niste persoane de pe centru de aici, din Piata Sfatului, si mi-au transmis (urmeaza o secventa cu injuraturi), ca fac mare tiganie pe centru si ca ar trebui sa plec. A trebuit sa plec ca nu aveam de ales”, a declarat Gheboasa intr-un clip postat pe YouTube.

Concertul lui „Gheboasa” a fost remarcat si de celebrul politist brasovean Marian Godina.

„Sambata am iesit putin prin oras si ne-am oprit la targul organizat in Piata Sfatului. Observasem ca in zona fantanii erau foarte multi copii, dar am crezut ca e vreo tabara, ceva…

La un moment dat, copiii au inceput sa urle isteric si sa se indrepte cu totii spre o anumita zona, avand cu totii telefoanele in mainile ridicate. Erau mult mai multi acum, extrem de multi si tipau cu totii creand un adevarat vacarm.

Ne-am dat seama ca venise cineva important acolo, pe care copiii il asteptasera cu sufletul la gura, dar nu stiam cine. Sa fie Dorian Popa? Sau fata aceea din Republica Moldova care canta? Spre amuzamentul Georgianei, eu i-am zis ca nu-mi pot stapani curiozitatea, asa ca ma duc ca un vecin in varsta de la parterul blocului sa vad ce se intampla acolo. Doar ca nu era chip de patrundere in multime, iar vip-ul era in mijloc.

O fetita de vreo 10 ani, cu lacrimi in ochi, pentru ca nu ajungea sa isi vada idolul, era insotita de mama ei care radea copios.

-Buna ziua! Dar cine a venit? O intreb pe doamna curios.

Fara sa se opreasca din ras, doamna mi-a raspuns:

-Un cantaret, unul ghebosu’.
-Gheboasa!!! A corectat-o fetita pe mama, vadit deranjata ca mama radea de artistul ei preferat.

Am plecat si i-am spus si Georgianei ca e un cantaret cu numele de scena ‘Gheboasa’.

Fascinat de cat de multi copiii erau acolo adunati si repet, erau incredibil de multi, nu vad ce artist cunoscut ar putea face asemenea baie de multime in Romania, am ajuns acasa si am zis sa-mi fac temele. Daca, peste ceva ani, ma roaga Mariuca sa o duc in Piata Sfatului ca vine ghebosu’? Macar sa stiu cine e si ce face.

Asa am dat de artist pe youtube si pe instagram. Doamne fereste! Doamne fereste! Doamne fereste!

Nu zic ca Maria va asculta doar Mozart si va canta la pian, sunt sigur ca ii vor placea si lucruri pe care eu nu le voi intelege, dar i le voi accepta, dar, oameni buni, daca fetita mea, la 10-12 ani va asculta ghebosi si se va emotiona sa-i vada pe viu pe asemenea idoli, atunci eu voi recunoaste ca am esuat ca parinte.

Undeva, ceva am gresit.

Am gasit si un video in care Ghebosu’ isi indemna copiii fani din Piata Sfatului sa cante impreuna un refren al lui.

‘Da-i tiganca, da-i tiganca, da-i tiganca, a!
Rupe banca, rupe banca, rupe banca, a!’

Toti copiii il urlau de zor si il stiau pe de rost. De altfel, melodia asta are 11 milioane de vizualizari. Ma uit cu mila la acei copii si ma intreb ce fel de adulti vor ajunge. Filmul Idiocracy e tot mai aproape de realitate”, a scris Godina pe Facebook.

„Gheboasa” este foarte popular pe retelele de socializare, avand milioane de vizualizari la piesele sale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: