Efectul Merkel: Peste jumatate dintre germani privesc viitorul cu TEAMA din cauza refugiatilor si a terorismului

externe

Unul din doi germani (55%) spune ca se teme de viitor, un procent in crestere neta comparativ cu anul trecut, conform unui studiu publicat miercuri, care evidentiaza in special ‘crizele umanitare’ actuale si frica de terorism, transmite AFP.

„Criza umanitara actuala (a refugiatilor — n.r.) si teama tot mai mare de atacuri teroriste preocupa profund populatia si o fac sa se indoiasca de un viitor pozitiv”, a declarat Ulrich Reinhardt, director stiintific al Fundatiei pentru Studii privind Viitorul, care a realizat cercetarea, mentioneaza Agerpres.

Proportia celor ingrijorati este mai mare in randul persoanelor de peste 55 de ani, dintre care 64% spun ca se tem de 2016, in timp ce, dintre cei cu varste cuprinse intre 35 si 54 de ani, 56% sunt tematori in privinta viitorului, a precizat fundatia citata.

Cifrele sunt in crestere neta comparativ cu 2014, cand numai 31% dintre persoanele interogate spuneau ca se tem de viitor (28% in 2013).

Cei mai optimisti sunt cei din grupa de varsta 14-34 de ani, numai 42% dintre ei afirmand ca sunt ingrijorati in legatura cu viitorul.

Contextul economic starneste de asemenea ingrijorari: 79% dintre persoanele interogate (comparativ cu 66% in 2014) considera ca problemele economice se vor intensifica anul viitor, in pofida faptului ca prima economie europeana „este solida si ca toate pronosticurile prevad (pentru 2016) o crestere economica stabila”, a mai spus Reinhardt.

Aceeasi ingrijorare si in privinta Uniunii Europene, ale carei crize diverse — Grecia, refugiatii — afecteaza moralul germanilor: 70% estimeaza ca divergentele din cadrul UE se vor amplifica in 2016 (60% in 2014).

Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.000 de persoane cu varsta de cel putin 14 ani.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: