Studiu: Plimbarile in natura produc modificari asupra CREIERULUI. Vezi care sunt efectele

life

O plimbare prin parc are menirea sa iti limpezeasca mintea, iar atunci cand practici cu regularitate iesiri in aer liber acestea reusesc sa schimbe modul in care iti functioneaza creierul, arata un studiu recent citat de nytimes.com.

Majoritatea oamenilor din ziua de astazi traiesc in orase si petrec foarte putin timp in natura, comparativ cu generatiile din trecut care petreceau mai mult timp in natura, in zone cu spatiu verde. In plus, locuitorii marilor orase prezinta si un risc crescut de anxietate, de depresie si alte boli mentale comparativ cu persoanele care locuiesc la tara. Acesti factori par sa se afle in stransa legatura, potrivit ultimelor cercetari in domeniu.

Astfel, incidenta problemelor psihologice este mai crescuta in randul persoanelor care locuiesc in orase cu foarte putina verdeata comparativ cu cele care locuiesc in apropierea parcurilor. In schimb, dupa ce fac vizite in natura, orasenii prezinta un nivel de stres mai scazut.

Deocamdata, nu este prea clar modul in care iti influenteaza starea de spirit o banala vizita in parc. Ar putea oare contactul cu natura sa modifice creierul intr-o asemenea masura incat sa ne afecteze sanatatea emotionala, se intreaba autorii unui articol publicat de nytimes.com.

Aceasta posibilitate i-a starnit interesul unui tanar absolvent al Universitatii Stanford. Asa se face ca Gregory Bratman si colegii sai au studiat efectele psihologice ale vietii la oras. Ei au realizat un studiu pe care l-au publicat luna trecuta. Potrivit acestuia, voluntarii care faceau plimbari scurte in zonele cu multa verdeata din campusul universitatii Stanford se concentrau mai bine si erau mai fericiti comparativ cu cei care petreceau aceeasi perioada de timp in zone cu trafic intens. Studiul cu pricina nu a analizat insa mecanismele neurologice care au stat la baza efectelor plimbarii in natura.

Au facut-o insa autorii unei alte cercetari, care au analizat mai in detaliu efectul pe care o plimbare l-ar putea avea asupra procesului cunoscut drept „rumegarea gandurilor”.

Rumegarea gandurilor este o stare a mintii in care suntem tentati sa procesam fel si fel de ganduri negative despre noi sau viata noastra. Acest mod de gandire nu este nici sanatos si nici util. Poate fi chiar un precursor al depresiei si este mai des intalnit la persoanele care locuiesc in orase, decat la cele care traiesc in zone la tara.

Autorii acestui al doilea studiu au descoperit faptul ca rumegarea gandurilor este asociata cu o activitate marita intr-o anumita zona creierului. Ei sustin ca, daca cercetatorii ar analiza activitatea creierului din acea zona inainte si dupa ce oamenii viziteaza natura, ar intelege mai bine daca si in mod poate influenta natura creierul uman.

Cu ajutorul unor voluntari sanatosi, acestia au tras concluzii interesante. Astfel, persoanele care s-au plimbat timp de o ora si jumatate in apropierea unei autostrazi au inregistrat o presiune ridicata a sangelui in zona cortexului prefrontal subgenual, iar rezultatele legate de rumegarea gandurilor au ramas neschimbate.

In schimb, cei care s-au plimbat tot timp de 90 de minute, dar intr-o zona linistita si cu multa verdeata au aratat imbunatatiri usoare, dar semnificative in sanatatea lor mentala. Mai mult, acestia erau mai putin preocupati de aspectele negative ale vietii lor decat inainte de plimbare si inregistrau o circulatie mai scazuta de sange catre cortexul prefrontal subgenual.

Concluzia specialistilor a fost ca “ca iesirile in natura” ar putea fi o modalitate usoara si imediata de imbunatatire a starii de spirit a celor care locuiesc la oras.

Sursa foto: top-img.com

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: