Egipt, Iran, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Etiopia s-au alaturat oficial grupului BRICS, Argentina a renuntat in ultimul moment

externe

BRICS, aderare, Egipt, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite

Grupul BRICS, o platforma cheie pentru pietele emergente si tarile in curs de dezvoltare, a primit oficial cinci noi membri: Egipt, Iran, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Etiopia.

Aderarea lor a intrat in vigoare luni, marcand o extindere semnificativa pentru blocul fondat initial de Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.

Aceasta extindere vine dupa numeroase cereri de aderare in ultimii ani, reflectand importanta si influenta tot mai mare a grupului BRICS. Summitul de la Johannesburg din august 2023 a invitat in mod oficial cei cinci noi membri sa se alature, recunoscand potentialul lor economic si pozitiile strategice in cadrul regiunilor lor respective, potrivit cotidianului Daily News Egypt.

Pe de alta parte, presedintele Argentinei, Javier Milei, i-a notificat oficial pe membrii BRICS ca tara sa nu va adera la acest grup, a anuntat canalul de televiziune TN. Potrivit sursei, liderul argentinian a aratat in scrisoarea sa ca nu considera oportuna participarea tarii la BRICS acum si a trimis notificari oficiale presedintelui chinez Xi Jinping, presedintelui rus Vladimir Putin, presedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva si premierului indian Narendra Modi.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, care preia presedintia rotativa a BRICS in 2024, a subliniat angajamentul grupului de a „consolida multilateralismul pentru o dezvoltare si o securitate globala echitabile”. Rusia intentioneaza sa gazduiasca peste 200 de evenimente politice, economice si sociale in 10 orase de-a lungul anului, care vor culmina cu un summit la Kazan, in octombrie.

Putin si-a exprimat, de asemenea, convingerea ca activitatile BRICS vor avea un impact pozitiv asupra sistemului international. El sustine ca un numar tot mai mare de tari cauta alternative la „ordinea bazata pe reguli” condusa de SUA si prefera sa se ghideze dupa propriile interese si dupa cele ale partenerilor lor. In opinia sa, acest lucru va crea conditii benefice pentru o dezvoltare comuna.

Adaugarea acestor cinci noi membri sporeste semnificativ influenta economica si politica a grupului, reprezentand o populatie combinata de peste 2,5 miliarde de locuitori si un PIB colectiv de peste 16 trilioane de dolari. Ramane de vazut cum acest BRICS extins va modela dinamica economica si politica globala in anii urmatori.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: