Egiptul construieste o linie de tren de mare viteza in valoare de 4,5 miliarde de dolari. Prima sectiune va fi operationala in 2023 – Video

externe

Pasagerii si marfurile vor putea in curand sa strabata desertul egiptean la bordul unui tren de mare viteza, anunta CNN. Linia feroviara de mare viteza va lega Cairo de noua capitala administrativa si de noile orase din jur.

Compania germana Siemens Mobility a semnat un contract cu Autoritatea Nationala pentru Tuneluri (NAT) din Egipt la inceputul acestei luni pentru a construi cei 660 de kilometri initiali din reteaua planificata de 1.800 de kilometri, creand „o legatura pe sine de tipul Canalului Suez”.

Prima linie va lega orasele portuare Ain Sokhna, de la Marea Rosie, de Marsa Matrouh si Alexandria, la Marea Mediterana. Potrivit companiei, prima sectiune a acestei linii va fi operationala in 2023.

Siemens, care este partener in acest proiect cu Orascom Construction S.A.E. si The Arab Contractors, spune ca valoarea totala a contractului este de aproximativ 4,5 miliarde de dolari, din care partea sa este de aproximativ 3 miliarde de dolari.

Populatia Egiptului este de peste 100 de milioane de locuitori, crescand de peste doua ori din 1980. Cairo are o populatie de aproximativ 20 de milioane de locuitori.

Pentru a raspunde acestei cresteri, trenul rapid se inscrie intr-un set mai larg de cheltuieli de infrastructura in Egipt, inclusiv noua sa capitala aflata la 50 km est de Cairo.

„[Trenul] va reduce timpul de calatorie si va face din calea ferata cea mai eficienta alegere de calatorie”, a declarat pentru CNN Micheal Peter, directorul executiv al Siemens Mobility. „In Egipt, populatia este in crestere, economia este in crestere – asa ca va atrage mult mai mult trafic si intrebarea este ce tip de transport vor folosi oamenii si marfurile.”

Potrivit Siemens, noul tren de mare viteza va transporta peste 30 de milioane de persoane pe an si va reduce timpul de calatorie cu pana la 50%, crescand totodata capacitatea de transport de marfa cu 15%.

„Trenul de mare viteza va consolida infrastructura zonelor pe care le traverseaza si va contribui la realizarea expansiunii urbane”, a declarat Kamel El-Wazir, ministrul egiptean al transporturilor, intr-un comunicat de presa.

Speranta este ca linia va contribui, de asemenea, la promovarea turismului – o industrie pe care tara se bazeaza foarte mult.

Siemens Mobility spune ca va furniza tehnologiile de baza – trenuri de mare viteza, trenuri de navetisti si infrastructura feroviara – in timp ce NAT va construi structura civila, cum ar fi tunelurile si podurile. Pentru a finaliza proiectul, aceasta spune ca vor fi create 15.000 de locuri de munca.

„Finalizarea ar trebui sa fie undeva in jurul anului 2027”, spune Peter. „Avem o buna experienta in executarea acestor tipuri de mega-proiecte”.

In plus, Siemens spune ca sistemul electrificat va reduce emisiile de carbon cu 70%, in comparatie cu emisiile actuale din transportul cu masini si autobuze.
Peter spune ca Siemens va semna contracte pentru construirea urmatoarelor doua linii din retea, care vor lega regiunea Greater Cairo de Aswan si Luxor via Hurghada de Safaga.

„Aceasta prima linie este doar o parte a intregului proiect. Prevad o semnatura foarte curand”, spune el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: