Categories: externe

Ekaterina Duntsova nu poate candida impotriva lui Putin la alegeri

Fosta jurnalista TV Ekaterina Duntsova a fost descalificata sambata si nu mai poate candida la urmatoarele alegeri prezidentiale din Rusia impotriva lui Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Membrii comisiei electorale centrale au votat in unanimitate respingerea candidaturii sale, invocand „numeroase incalcari” in documentele pe care le-a depus.

Criticii lui Putin au spus ca decizia arata ca nimanui cu opinii reale de opozitiei nu i se va permite sa candideze impotriva sa in luna martie, la primele alegeri prezidentiale de la inceputul razboiului de 22 de luni. Ei il vad ca pe un proces fals cu un singur rezultat posibil.

Kremlinul spune ca Putin va castiga pentru ca se bucura de un sprijin real in societate, cu ratinguri de opinie de aproximativ 80%.

Duntsova, in varsta de 40 de ani, care candida cu o platforma anti-razboi, a declarat pe Telegram ca va contesta decizia la Curtea Suprema, considerand-o nejustificata si nedemocratica. „Prin aceasta decizie politica, suntem lipsiti de oportunitatea de a avea propriul nostru reprezentant si de a exprima opinii care difera de discursul agresiv oficial”, a spus ea.

Intr-o evolutie separata, institutiile de stiri ruse au declarat ca Boris Nadejdin, un politician de opozitie care a criticat razboiul si pe Putin, a fost propus, sambata, candidat din partea partidului de centru-dreapta Initiativa Civica. Nadejdin planuieste sa se inregistreze la comisia electorala pe 25 decembrie.

Sefa comisiei electorale, Ella Pamfilova, i-a oferit cuvinte de consolare lui Duntsova dupa respingere.

„Esti tanara, ai totul inainte. Orice minus poate fi intotdeauna transformat intr-un plus. O experienta este totusi o experienta”, a spus Pamfilova.

Capturile de ecran postate de un canal de telegrame care o reprezinta pe Duntsova au aratat documente cu semnaturi pe care comisia le-ar fi respins ca inadmisibile.

Duntsova a facut apel la veteranul politician liberal Grigori Yavlinski sa o lase sa candideze ca reprezentant al partidului sau Yabloko, mai degraba decat candidat independent, ceea ce i-ar permite sa depuna o noua cerere. Dar Yavlinsky a spus intr-un interviu pe un canal de YouTube ca Yabloko nu planuieste sa propuna un candidat si nu o va sprijini pe Duntsova „pentru ca nu o cunoastem”.

Cand Duntsova a spus luna trecuta ca vrea sa candideze, comentatorii au descris-o in mod diferit ca fiind nebuna, curajoasa sau parte a unui plan al Kremlinului pentru a crea aparenta unei competitii.

„Oricarei persoane sanatoase la minte care ar face acest pas i-ar fi frica – dar frica nu trebuie sa invinga”, a declarat ea pentru Reuters intr-un interviu din noiembrie in care a cerut eliberarea prizonierilor politici si a spus ca rusii sunt „foarte obositi” de conflictul din Ucraina.

Abbas Gallyamov, un fost redactor de discursuri de la Kremlin etichetat acum de autoritati drept „agent strain”, a spus ca Putin nu a vrut sa riste acelasi scenariu ca si Alexander Lukasenko.

Liderul belarus s-a agatat de putere in 2020 doar cu ajutorul a ceea ce opozitia si guvernele occidentale au spus ca este o frauda de vot la scara larga pentru a-i permite sa revendice victoria asupra candidatului opozitiei Sviatlana Tsikhanouskaya. „Efectul Tsikhanouskaya este absolut posibil, iar la Kremlin ei inteleg asta”, a scris Gallyamov pe Telegram.

Anastasia Burakova, avocat si activist pentru drepturile omului, proaspat desemnata agent strain, a spus ca descalificarea arata ca autoritatile sunt hotarate ca „niciun contracandidat care ar putea arunca o umbra asupra sprijinului pentru Putin si pentru razboi nu ar trebui sa fie in domeniul public”.

Cu Putin, in varsta de 71 de ani, detinand controlul deplin al parghiilor puterii, sustinatorii si oponentii deopotriva spun ca va trece la un nou mandat de sase ani care, daca il va duce la bun sfarsit, l-ar face cel mai longeviv conducator al Rusiei incepand din secolul al XVIII-lea – supravietuind tuturor conducatorilor sovietici, inclusiv lui Iosif Stalin.

Cel mai cunoscut adversar al sau, Alexei Navalnii, ispaseste pedepse cu inchisoare de peste 30 de ani, iar sustinatorii sai spun ca nici macar nu stiu unde se afla, dupa ce li s-a spus ca a fost mutat din precedenta sa colonie penala la inceputul acestei luni. Avocatii au avut acces ultima data la el pe 6 decembrie.

Unul dintre partidele de opozitie din parlament, partidul O Rusia Justa – Pentru Adevar, a declarat sambata ca il va sprijini pe Putin la alegeri, a informat agentia de presa de stat RIA.

Intre timp, Partidul Comunist, care a terminat pe locul secund dupa Putin la fiecare alegere din 2000, l-a numit pe Nikolai Kharitonov, in varsta de 75 de ani, drept candidat. Kharitonov a participat la alegeri in 2004 si a castigat 14% din voturi fata de cele 71% ale lui Putin. Agentia de presa TASS l-a citat spunand ca nu il va critica pe liderul de la Kremlin.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Fostul presedinte al R. Moldova, Igor Dodon, pozeaza drept pacifist si „trage sfori” spre Rusia si China

Liderul prorus al celui mai mare partid de opozitie din Republica Moldova, Igor Dodon, a…

8 ore ago

Lituania considera ca Ucraina are dreptul sa atace si tinte din Belarus, daca Rusia plaseaza acolo „obiective militare valide”

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, considera ca, daca Rusia plaseaza obiective militare valide in…

12 ore ago

A fost ucis in puscarie cel mai mare criminal in serie din Canada. El era vinovat pentru moartea a peste 50 de femei

Robert Pickton, cel mai mare criminal in serie din istoria Canadei si care este considerat…

9 ore ago

Grecia prezinta din nou cazul privind returnarea sculpturilor din Partenon de catre British Museum in fata unui comitet al UNESCO

Grecia si-a prezentat cazul privind returnarea sculpturilor Partenonului la o sesiune a unui comitet UNESCO…

12 ore ago

Cateva sute de ieseni au protestat pentru Codrii Iasilor: „Nu vrem sa fie confiscat acest mars de nimeni”

O manifestatie mai putin intalnita in zilele de azi in Romania a avut loc la…

9 ore ago