„El ia 10 sticle de rachiu si hotaraste viitorul”. Video, dovezi ca votantii anti-Maia au fost platiti cu sume cuprinse intre 200 si 500 de ruble

politica

Numerosi alegatori din stanga Nistrului au recunoscut ca la alegerile de duminica au primit bani ca sa voteze pentru Blocul electoral al Comunistilor si Socialistilor. Unii au primit bani inainte de a-si exercita dreptul de vot, iar altii dupa ce se intorceau de la urne si prezentau buletinul in care era aplicata stampila „votat”. 

Intr-o ampla investigatie publicata de Ziarul de Garda sunt prezentate dovezi ca mii de alegatori din Transnistria au primit sume cuprinse intre 200 si 500 de ruble pentru a vota in blocul comunistilor si socialistilor.

La alegerile parlamentare anticipate de duminica, 28.000 de persoane s-au prezentat la cele 41 de sectii de votare deschise pentru alegatorii din stanga Nistrului. 62% dintre acestia si-au dat voturile pentru Blocul Electoral al Comunistilor si Socialistilor (BECS). Multi dintre alegatorii blocului lui Vladimir Voronin si Igor Dodon au preferat turismul electoral, ei fiind adusi organizat la sectiile de votare de pe malul drept al Nistrului. Dupa modelul schemei aplicate la scrutinele precedente, unii dintre alegatorii din stanga Nistrului si-au vandut votul in schimbul a 200, 400 sau chiar 500 de lei.

Oamenii erau inregistrati in liste, iar apoi transportati organizat la sectiile de votare, cu automobile private sau cu masini de taxi. Dupa ce demonstrau ca au votat, alegatorii primeau cate 200 de lei. In unele puncte „organizatorice” insa, banii erau impartiti in drum spre sectiile de votare, in masinile celor care asigurau transportul alegatorilor pe malul drept al Nistrului.

Dumitru Iancev, un fost judecator care locuieste in Tighina, a identificat in ziua scrutinului o retea de fraudare a votului la sectiile de votare destinate cetatenilor din stanga Nistrului.

„Duminica dimineata am trecut prin cartierul meu, dar nimeni nu stia. Ma intrebau si pe mine unde se dau bani. Am mers in centru, pentru ca acolo este mai usor de aflat, este piata. Intamplator am intrebat un taximetrist unde se dau bani si mi-a spus sa merg la Hamuteanovca (strada din Tighina – n.r.), acolo este un magazin mare Madia, unde oamenii se aduna. Am mers acolo. Lumea deja astepta. A venit o femeie, pe nume Vera. I-am spus sa ma inscrie si pe mine. Ea avea de anul trecut caiet cu cei inscrisi din cartierul ei”, povesteste Dumitru Iancev.

Dupa ce i-a fost trecut numele in liste, barbatul a primit 200 de lei de la organizatoare, o invitatie cu insemnele BECS si a fost urcat intr-o masina, apoi schimbat in alta, care urma sa-l transporte, alaturi de alte trei persoane la o sectie de votare.

„Am intrebat cati bani dau si mi-au spus ca 200 de lei. Am asteptat, apoi am urcat intr-o masina. Am stat vreo 20 de minute, apoi ne-au scos si ne-au pus in alta masina. Ea (Vera – n.r.) a intrat in masina si repede a dat banii. A intrebat numele si a bifat in caiet. Am pornit. Intrebam soferul unde ne duce, dar el nu ne spunea. Pe drum, am inteles ca ne ducem in Hagimus, pentru ca spuneau ca la Varnita nu merg, deoarece sunt romanii si politia. De 200 de lei iei vreo 10 sticle de rachiu. El ia 10 sticle de rachiu si hotaraste viitorul Moldovei”, afirma barbatul.

Iancev a raportat cazul politiei, oferind drept proba cei 200 de lei si invitatia cu insemnele BECS. Pe acest caz a fost deschis un proces penal.

Informatii despre cumpararea votului si transportarea organizata a alegatorilor din regiunea transnistreana, au inceput sa apara pe grupurile persoanelor care locuiesc in stanga Nistrului din mai multe aplicatii de mesagerie, atat inainte de ziua scrutinului, cat si in ziua alegerilor.

Oamenii scriau ca in schimbul remunerarii, angajati din cadrul institutiilor private, dar si publice din regiunea transnistreana erau indemnati „sa voteze cu Igor Dodon”. Potrivit informatiilor, cei care conduc aceste institutii ar fi dat „comanda” ca persoanele sa fie incluse in anumite liste.

„Acum e asa o situatie – lucratorii supermarketului Sheriff, trebuie voluntar – obligatoriu sa voteze pentru Igor Dodon. Pe drum inapoi se va oferi remunerare. Dati, va rog, numele, prenumele si patronimicul organizatorilor. Au dat ordin directorilor intreprinderilor, departamentelor, educatie publica, magazinelor Sheriff, spitalelor, tuturor. Lista cetatenilor din R. Moldova este colectata nu doar la Uzina Metalurgica Moldoveneasca, dar si in toata regiunea transnistreana, inclusiv institutiile bugetare. Insistent recomanda sa se voteze pentru partidul lui Dodon”, se arata in mesajele din grupurile alegatorilor din stanga Nistrului.

Despre implicarea companiilor private si a holdingul „Sheriff” in remunerarea alegatorilor din stanga Nistrului, vorbeste si unul dintre veteranii de razboi care a monitorizat procesul de votare la sectiile de votare deschise pentru alegatorii din stanga Nistrului.

„Din surse demne stim ca, firma Sheriff plateste fiecare alegator care vine cu 800 de lei. Compania Teratex plateste fiecare angajat care o sa vina sa voteze 25 de dolari. Asta e ceea ce noi am primit”, a declarat veteranul, indignat.

Un alt caz care vorbeste despre o posibila corupere a alegatorilor a fost inregistrat in Federatia Rusa, acolo unde un observator al procesului de votare a sesizat CEC cu privire la oferirea unor vouchere alegatorilor la iesirea din sectia de votare.

Cu trei zile inainte de alegerile parlamentare, compania „Dar pentru Moldova” care opereaza rute tur-retur din Federatia Rusa si Republica Moldova a anuntat ca va oferi gratuit vouchere in valoare de 1000 de ruble rusesti, echivalentul a 241 de lei, celor care pe 11 iulie, se vor prezenta la adresele indicate de companie. Coincidenta sau nu, dar adresele respective coincideau cu adresele unor sectii de votare deschise pentru moldoveni in Federatia Rusa. La alegerile prezidentiale, pe pagina sa de socializare, compania publica mesaje cu indemnuri de a vota „un presedinte care va intari relatiile moldo-ruse”, pozitie impartasita de Igor Dodon. Totodata, pe paginile lor de socializare, reprezentanti ai ONG-ului au distribuit pliantele electorale ale lui Igor Dodon, declaratia lui Putin despre candidatul sustinut de PSRM, pliante cu mesaje false despre candidata Partidului Actiune si Solidaritate si a publicat video-uri cu mesaje pro-PSRM.

„Dupa cum spuneam, pe data de 11 iulie, noi vom oferi aceste certificate, noi vom avea cinci adrese, unde d-stra va puteti apropia si primi aceste certificate. Noi am pregatit foarte multe certificate de acest gen, sper ca vor ajunge pentru toti. Si ne vom bucura ca veti fi alaturi de noi si veti primi un asemenea certificat. Si in Sankt Peterburg vom transmite astfel de certificate, ca si acei conationali de-ai nostri din diaspora sa se poata folosi de aceste certificate. Moscova si Sankt Peterburg, totul pentru voi”, spunea Mihail Cornea, reprezentantul companiei.

Totodata, in video-ul in care reprezentantul firmei anunta despre aceasta initiativa, acesta multumea oamenilor pentru participarea la un concert desfasurat cu o zi mai devreme, organizat, dupa cum spunea acesta, pentru ca oamenii sa se „odihneasca, sa se relaxeze si sa uite despre toate grijile rele”. Un astfel de concert compania a organizat si inainte de alegerile prezidentiale din 2020.

Marin Maxian, seful adjunct al Inspectoratului General al Politiei (IGP), a anuntat la finalul zilei de duminica, 11 iulie, ca in perioada electorala politia a fost sesizata de 562 de ori cu informatii privind incalcari electorale, dintre care 236 de plangeri au fost depuse in ziua scrutinului. Reprezentantii concurentilor electorali au sesizat politia in 187 de cazuri, dintre care 177 cu privire la transportarea alegatorilor la sectiile de votare si determinarea alegatorilor sa voteze pentru un anumit candidat electoral si 13 incalcari privind efectuarea agitatiei electorale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: