ELCEN spulbera afirmatiile lui Firea legate de lipsa caldurii: „Primaria da dovada de incompetenta si dezinteres”

news

Reprezentantii ELCEN sustin, intr-un comunicat de presa, ca Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) incearca sa arunce vina pe producatorul de energie pentru avariile din curtea proprie.

„PMB incearca sa arunce vina pe ELCEN pentru avariile din curtea proprie (Termoenergetica) si pentru lipsa caldurii si apei calde la consumatori. Termoenergetica a avut o avarie majora, vineri seara la ora 22,40. In cursul noptii, au fost efectuate manevre tehnice coordonate intre dispecerii ELCEN si Termoenergetica pentru a sustine sistemul de termoficare. (…) este foarte important ca opinia publica sa beneficieze de informatii corecte, reale, si, mai ales, scoase din sfera oricaror atacuri de natura politica lansate de primarul municipiului Bucuresti pentru a specula anumite momente politice si pentru a deturna, in mod repetat, atentia de la situatia grava in care se afla sistemul de termoficare din Bucuresti din pricina dezinteresului si incompetentei Primariei Capitalei de a gestiona un sistem de o asemenea anvergura socio-economica”, se arata in comunicatul ELCEN.

Conform sursei citate, „orice atac de natura politica” pe subiectul termoficarii din Capitala nu rezolva situatia, ci o agraveaza.

„In urma unei avarii produse ieri seara (vineri seara n.r.) la ora 22,40 pe reteaua de termoficare apartinand Termoenergetica aflata in subordinea Primariei Municipiului Capitalei, a crescut debitul de apa de adaos la aproximativ 1000 de tone/h doar la CTE Bucuresti Sud, iar presiunea pe conductele de retur a scazut la un (1) bar, ceea ce a indicat aparitia unei sparturi violente pe magistrala de termoficare nr. 2. Din acel moment, echipele ELCEN, in coordonare cu echipele Termoenergetica, au intervenit prompt si au inceput manevrele tehnice necesare intr-o astfel de situatie de avarie”, se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, parametrii agentului termic livrat din CTE Bucuresti Sud inaintea aparitiei avariei pe reteaua de transport exploatata de Termoenergetica s-au mentinut constant la valorile solicitate de Termoenergetica prin nota telefonica, respectiv: 97-98 grade C, presiune tur: 4,2-4,3 bar, presiune retur: 1,6- 1,7 bar.

„La ora 8,45, in coordonare cu Termoenergetica, in contextul manevrelor tehnice efectuate, a avut loc o crestere tranzitorie de temperatura. Mentionam ca nu au fost variatii majore de presiune care ar fi putut genera avarii pe retea. (…) Locuitorii din sectoarele 2 si 3 nu au apa calda si caldura din cauza avariilor de pe reteaua de termoficare aflata in responsabilitatea PMB si nu a unei cresteri tranzitorii de temperatura, asa cum a insinuat Gabriela Firea intr-o postare in spatiul public”, se mentioneaza in comunicat.

Angajatii ELCEN, in colaborare cu aceia ai Termoenergetica, au facut tot ce-au putut pe tot parcursul noptii si in cursul zilei de sambata, pentru ca situatia sa nu scape de sub control, mai arata reprezentantii ELCEN.

„Ceea ce omite sa sublinieze primarul Capitalei, in mod intentionat, este faptul ca sistemul de termoficare din Bucuresti aflat in grija Primariei Municipiului Bucuresti este in prag de colaps, ca tevile sunt vechi si ruginite, iar pierderile de apa calda pe retea sunt imense. Din aceasta cauza, avariile sunt din ce in ce mai dese, iar riscul unui colaps total e tot mai aproape de realitate. Doamna primar mai omite sa afirme ca sunt necesare eforturi uriase pentru a mentine sistemul pe linia de plutire in situatia dezastruoasa in care a ajuns. Retelele de conducte au nevoie de reparatii urgente, nu de carpeli, insa PMB alege sa cheltuie sute de milioane de lei pe actiuni de imagine, targuri, festivaluri si iepurasi, ignorand cu buna stiinta problemele structurale”, sustine ELCEN.

Conform sursei citate, sistemul de termoficare din Bucuresti risca sa fie „compromis iremediabil”, pentru ca PMB „nu isi onoreaza obligatiile de plata pentru agentul termic destinat populatiei”.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat ca va depune plangere penala pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare, dupa ce Termoenergetica a informat ca, in urma unor manevre efectuate de CET Sud, apartinand ELCEN, s-a produs o avarie la reteaua primara ce alimenteaza sectoarele 2 si 3.

„Sabotaj fata de bucuresteni, din partea ELCEN, institutie in subordinea Guvernului PNL. S-a ‘gresit’ cu 20 de grade mai mult la livrarea agentului termic, astfel incat s-a produs o avarie foarte grava. Vom depune plangere penala pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare, care reprezinta infrastructura critica si trebuie asigurata continuitatea, conform legii”, a scris Gabriela Firea, intr-o postare pe Facebook.

Mai mult despre:


Comentarii: