Elena Lasconi: „Sunteti multumiti de ce face DNA? Se mai face lupta anticoruptie in tara asta?”
Presedinta USR, Elena Lasconi, a criticat duminica modul in care functioneaza justitia si lipsa masurilor pentru combaterea traficului de droguri, spunand ca una dintre problemele semnalate cel mai des in discutiile cu romanii din diaspora este coruptia.
Lasconi a criticat si decizia recenta a Curtii Constitutionale, care „a scos ilegal si arbitrar” un candidat din cursa pentru prezidentiale.
„Sunteti multumiti de ce face DNA? Se mai face lupta anticoruptie in tara asta? Sa stiti ca si romanii spun acelasi lucru, mai ales cei care se afla in diaspora. Vorbim despre coruptia aceea care ne fura in fiecare zi mii de lei din buzunar si apoi coruptii pleaca si ne fac cu mana din Dominicana. Se prescrie, se uita. (…) Mai lupta cineva oare cu traficul de droguri? La cum arata situatia din scolile din Romania si de pe strazi… mai lupta cineva cu asta? Eu zic ca nu. Din pacate, nu. Spunea Marcel Ciolacu ca justitia functioneaza, zilele trecute zicea asta. Da, probabil ca functioneaza pentru prietenii lui, functioneaza foarte bine justitia. In rest, mie nu mi se pare ca functioneaza. Practic, vorbim ori despre o solutie din asta care albeste, ori o masina de spalat rufe care-i albeste pe toti coruptii si devin imaculati. Si apoi se inchide totul cu prescrierea. Este absolut incredibil ce se intampla”, a spus Lasconi, cu ocazia lansarii programului sau si al USR pentru alegerile prezidentiale si parlamentare.
Ea a subliniat ca, in discutiile cu romanii din diaspora, principalele probleme pe care le-au semnalat acestia au fost coruptia si lipsa respectului fata de cetateni resimtita in Romania.
„Tot timpul parca ne luptam sa ni se faca dreptate in justitie. Am vazut multi romani plangand in tribunale. Am ajuns sa ne luptam pentru banii munciti de noi”, a afirmat ea, citata de Agerpres.
Lasconi a declarat ca programul USR prevede diminuarea taxelor pe munca, deoarece Romania se afla pe primul loc in Europa in ce priveste „saracia in munca”.
„Adica muncim si tot saraci suntem. Ne trezim ca statul ne mai baga mana in buzunare, crescand taxele si impozitele si ne trezim ca se fac multe credite, ne trezim ca pierdem jumatate de miliard de euro din PNRR. Am pierdut jumatate de miliard de euro fonduri europene, pentru ca PSD si PNL au cocotat in fruntea unor companii de stat verisori, prieteni, rude. Si tot timpul pare ca ei mai au nevoie de bani, de inca un plic de bani de la noi”, a spus ea.
Lidera USR a adaugat ca banii imprumutati de Romania in ultimii trei ani vor fi platiti inclusiv de generatiile care nu s-au nascut inca.
„Suntem indatorati pana peste cap. (…) Vestea proasta este ca atunci cand se va termina petrecerea asta trista pe imprumuturi, noi vom fi cei care vom strange cioburile. Noi, rudele noastre si generatiile nenascute”, a sustinut Lasconi.
Potrivit acesteia, „doar pentru ca a fost facut de USR”, PNRR a avut parte de toata „forta demolatoare a guvernelor” PSD- PNL.
„Aceste guverne au preferat sa renunte sau sa amane lucrurile bune din PNRR, doar pentru lupta politica si atat. Au aruncat pe geam spitale, scoli nemodernizate, pur si simplu pentru o rafuiala politica. Au preferat sa pierdem jumatate de miliard de euro din PNRR, tocmai pentru ca si-au cocotat rudele in fruntea companiilor de stat”, a spus ea.
Lasconi a criticat „eficienta inspectoratelor scolare”, spunand ca a vazut cum in judetul Arges s-a „ratat cumpararea de microbuze electrice pe fonduri europene”. Ea a pledat pentru „scoaterea politicului” din sistemul de invatamant.
„De ani de zile discutam despre invatamant, de ani de zile testele PISA ne spun ce dezastru avem in invatamant, dar nu facem nimic sa oprim declinul scolii. Vorbim in termeni abstracti despre ce cote sa se duca din PIB sau despre ‘Romania educata’. (…) Vrem sa dam puterea catre oameni in comunitate. Si vin dintr-o comunitate mica, stiu ca functioneaza acest model. Propunerea noastra este ca scolile sa fie conduse impreuna cu parintii, elevii si profesorii; bineinteles, si reprezentanti de la primarie. Ei stiu cel mai bine ce ar trebui sa se intample in scoala respectiva”, a subliniat ea.
Totodata, Lasconi a atras atentia asupra faptului ca in decurs de opt ani, nu au fost edificate spitalele regionale anuntate, dar ca prin donatii, asociatia „Daruieste viata” a construit un spital nou.
„De la an la an, intra mai multi bani in sistemul de sanatate, iar satisfactia oamenilor este din ce in ce mai jos. Lucrurile nu merg bine. (…) Am vazut ca Pilonul II in domeniul pensiilor functioneaza si ca aduce beneficii pentru oameni, iar noi ne-am gandit sa cream un mecanism similar si in sanatate”, a mentionat ea.