Elev de clasa a 12-a din Suceava: „De ce sa ne amane noua fix acum Bacul, in conditiile in care 2 ani de scoala nu am facut nimic, acum nu mai facem nici pregatire”

news

greva, profesori, guvern, promisiuni, incalcate, PNRR

Un elev de clasa a 12-a din Suceava a tinut sa impartaseasca pe Reddit Romania, cel mai mare forum online, ce simte in aceste zile de greva a profesorilor, in care ar ar fi trebuit sa se pregateasca de examentul de bacalaureat. El a scos in evidenta cum s-a tinut scoala in ultimii ani, pe fondul pandemiei.

„Salut. Sunt elev in clasa a 12-a si as dori sa imi spun punctul de vedere in tot ce se intampla acum cu aceasta greva. Pentru inceput, as vrea sa va introduc in poveste sa zic asa.

Cand am intrat in clasa a 9-a a fost totul bine si frumos. Balul bobocilor, ore nu prea faceam, profesorii nu ne stresau, ne faceam prieteni zi de zi si tot asa, pana cand a venit covidul. Pe 15 martie daca nu ma insel, tin minte ca aveam ore de dupa amiaza si la sfarsitul orelor, la 19:50, am stat cu 3 colegi vorbind despre faptul ca vom avea 2 saptamani de vacanta libere, in acel moment toti ziceam ‘mama ce misto, iesim le afara’, chestii de genu.

A venit si ‘vacanta’ asta, care din 2 saptamani s-au transformat 5 luni. In tot acest timp nu am facut deloc scoala, nici macar online, deoarece eu sunt din Suceava, orasul cel mai afectat de covid in acea vreme. A trecut si a 9-a, a venit a 10-a, unde tot anul din septembrie pana in iulie am facut online (vorba vine am facut). Va dati seama in online nu am facut prea multe, deoarece sa fim sinceri, nici profesorii nu-si dadeau silinta, dar nici noi.

A venit si a 11-a, m-am transferat la un profil uman pentru a scapa de matematica. In a 11-a sa zicem ca a fost ok, desi si acolo la inceput tot asa erau suspiciuni, ba eram la liceu, ba acasa, ba cu masca ba fara, intr-un final a fost ok a 11-a si a 12-a din acest punct de vedere.

A venit si perioada asta cu bacul, care pentru mine chiar este un stres, dar am zis in gandul meu ca nu am probleme, fiind la un liceu de prestigiu. Pe 20 si ceva mai am terminat scoala. Am zis ca e gata, acum ma axez doar pe bac, vin la scoala sa fac pregatire cu profesorii, deoarece in toti anii asa se proceda: dupa finalizarea liceului, mai veneai de 2-3 ori pe saptamana doar la materiile de bac pentru a mai consolida informatiile.

Dar din pacate nu a fost asa. Ca sa nu ma lungesc spun direct. Respect decizia profesorilor de a face greva. Sunt total de acord ca merita un salariu macar decent, deoarece zi de zi sunt supusi mai mult sau mai putin unor provocari. Mi se pare absurd ca un om care a invatat atata pe parcursul vietii sa primeasca un salariu atat de mic. Intrebarea mea este: de ce nu s-a sustinut aceasa greva la inceput de an? De ce sa ne amane noua fix acum bacul, in conditiile in care 2 ani de scoala nu am facut nimic, acum nu mai facem nici pregatire, ne amana bacul si in plus de asta, avem toata materia la romana in programa. Mi se pare ireal cum celelalte 2 generatii au avut materia scoasa la romana mai bine de jumatate, iar noi care am suferit cel mai mult si inca suferim aparent, avem materie in plus. Chiar mi se pare ireal.

Atat am avut de zis, poate am parut un frustrat, poate chiar sunt un frustrat. Nu ma intereseaza cati vor veni aici sa mi dea cu hate sau chestii de genu, eu am vrut doar sa mi spun opinia”, a scris elevul pe forumul Reddit Romania.

Reddit Romania este un forum online cu peste 500.000 de utilizatori.

Liderii sindicatelor din invatamant au anuntat, duminica, continuarea grevei cadrelor didactice.

”Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie «Spiru Haret», in numele salariatilor din invatamant ale caror drepturi si interese le reprezinta, cer in continuare Guvernului si partidelor aflate la guvernare sa-si asume printr-un act normativ articolul scos din Legea Invatamantului Preuniversitar si care nu a fost inclus nici in textul OUG 53/2023, ci doar in Nota de fundamentare a ordonantei, potrivit caruia salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic.

Aceasta atitudine a Guvernului Romaniei este interpretata ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul mentionat mai sus in noua lege a salarizarii”, se arata, duminica, intr-un comunicat de presa comun al celor doua federatii.

Sindicalistii atrag atentia ca salariatii din invatamant aflati in greva ”sunt nemultumiti si de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grila de salarizare pentru invatamant in maximum trei ani”, solicitand scurtarea acestei perioade.

”Mentionam ca si majorarile salariale prevazute in OUG 53/2023 au fost respinse de federatiile sindicale, dupa consultarea membrilor de sindicat aflati in greva, acestia considerand sumele prea mici”, adauga ei.

Potrivit comunicatului, ”aceasta greva nu este doar pentru salarii”.

”Acest protest extrem este si despre viitorul educatiei, despre perceptia pe care o are societatea asupra meseriei de dascal. Insa, modul in care Guvernul si liderii partidelor politice aflate la guvernare au gestionat evenimentele ce s-au desfasurat incepand cu 10 mai 2023 (primul miting organizat de angajatii din invatamant) si pana in prezent ne face sa credem ca, dupa ce se va incheia aceasta greva, vor reveni la vechile obiceiuri, adica: vor continua sa nu investeasca in educatie si in angajatii din invatamant. Aici, domnilor politicieni, domnule presedinte, este problema. Nu ne-ati convins ca, dupa incheierea grevei, veti investi cu adevarat in acest domeniu. Iar primul exemplu in acest sens este ca nu v-ati asumat printr-un act normativ ca, odata cu aparitia noii legi a salarizarii, salariul profesorului debutant va fi cel putin egal cu salariul mediu pe economie”, afirma reprezentantii dascalilor.

Ei amintesc ca unul dintre punctele pentru care dascalii au semnat pentru greva este cresterea finantarii.

”Degeaba ati votat in Parlament o lege care prevede alocarea pentru invatamant a unei finantari egale cu minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat, daca nu aveti de gand sa o si respectati si veti proroga aplicarea acestui articol, asa cum ati prorogat, timp de peste 10 ani, articolul privind alocarea a 6% din PIB pentru Educatie.

Spunem asta pentru ca, deja, pe surse, am aflat ca nu veti acorda, incepand cu 1 ianuarie 2024, ceea ce prevede Legea Invatamantului Preuniversitar, pentru ca bugetul nu permite aceasta «cheltuiala». Aveti insa 6 luni sa va pregatiti. Aveti 6 luni in care puteti reforma statul, in asa fel incat, de la 1 ianuarie 2024, sa puteti acorda minimum 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru invatamant. Avem nevoie de educatie, iar educatia are nevoie de finantare!

Nu ne mai certati, nu ne mai trimiteti la clase! Schimbati-va discursul si asumati-va ca educatia va fi, incepand de astazi, prioritate nationala! Si nu numai pentru noi, angajatii din sistem, ci si pentru cei peste 3.000.000 de elevi in spatele carora va ascundeti si pe care incercati, prin declaratii, sa-i intoarceti impotriva noastra!”, subliniaza liderii de sindicat.

Citeste si: Sociologul Lazaroiu: „Greva profesorilor se indreapta spre o fundatura. Daca la inceput au avut simpatia parintilor, acum o vor pierde si se vor alege cu furia”

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca greva a durat „un pic mult” si spera ca dascalii sa se intoarca de marti la scoala, mentionand ca Guvernul le-a dat tot ce au cerut.

„Greva a durat un pic mult si se pune intrebarea cine negociaza pentru dascali, fiindca liderii de sindicat tot vin si tot pleaca. Dar ei sunt doar un fel de interfata, cum sunteti voi media, Guvernul le spune ceva, ei se duc si consulta oamenii. Este extrem de greu de imaginat cum poate sa functioneze o negociere pe aceasta baza. De aceea, premierul a hotarat foarte corect sa dea aceasta ordonanta indiferent cum se negociaza. De ce? Fiindca noi toti si eu, si Guvernul, si coalitia, fiindca a fost premierul impreuna si cu presedintele Camerei in discutie, au inteles ca sunt solicitari legitime si le garanteaza indiferent de ce se negociaza cu acesti reprezentanti ai sindicatelor”, a afirmat Iohannis, intr-o declaratie de presa sustinuta in Republica Moldova, unde a participat la summitul Comunitatii Politice Europene.

Seful statului a exprimat speranta ca angajatii din sistemul de educatie se vor intoarce de marti la scoala, pentru ca „nu mai au de ce sa faca greva”.

„Eu sper sa se inteleaga bine aceasta chestiune la nivelul sistemului si oamenii sa se intoarca de marti la scoala, fiindca nu mai au pentru ce sa faca greva. Pe termen mediu si lung s-a garantat, pe termen scurt s-au dat cresteri, iar pentru anul 2024 s-au dat in scris, prin ordonanta, garantii ca Guvernul se va tine de ce a promis. Si atunci eu cred ca foarte multi dascali, care oricum au considerat ca este prea mult ce a fost, se vor intoarce pur si simplu la scoala si bine fac.

In afara de asta, cum indrazneste cineva sa puna dificultate examenele nationale? Este o generatie intreaga care trebuie sa dea Bacalaureatul si sa mearga la universitati, deci ii punem un dificultate? E o generatie intreaga care da examenul de capacitate. Dupa ce Guvernul le-a dat tot ce au cerut – inca o data, le-a dat tot ce au cerut – acum in ce temei sa mai continue greva? Si daca liderii de sindicat nationalI si judeteni nu se inteleg intre ei, dascalii vor intelege foarte bine acest semnal”, a adaugat Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: