Elon Musk, criticat de mii de utilizatori ai X (fostul Twitter) dupa ce a postat un meme jignitor la adresa presedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski

externe

Elon Musk, meme, Zelenski, ironii, idio util, Putin, Trump

Elon Musk a postat pe X, platforma de socializare cunoscuta anterior sub numele de Twitter, un meme in care ironizeaza ajutorul acordat de SUA Ucrainei. Mai exact, meme-ul prezinta o imagine photoshopata a presedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu legenda: „Cand au trecut 5 minute si nu ai cerut un miliard de dolari in ajutor.”

Meme-ul este o versiune photoshopata a unui meme popular care poarta diferite nume, inclusiv „meme-ul cu fata incordata”, popularizat pentru prima data in 2014, potrivit Know Your Meme. Tweetul lui Musk, care apare mai jos, a fost vazut deja de peste 2 milioane de persoane la momentul redactarii acestui articol si a starnit mii de reactii negative, utilizatorii retelei criticandu-l vehement pe miliardarul sud-african, considerat de multi un „idiot util” al lui Putin.

Ajutorul american pentru Ucraina a fost un subiect controversat inca de cand Rusia a invadat Ucraina, in 2022. Majoritatea democratilor si a republicanilor conservatori traditionali au favorizat ajutorul pentru Ucraina, dar republicanii aliniati cu fostul presedinte Donald Trump s-au opus in mare parte ajutorului.

Unii sustinatori ai lui Trump, inclusiv multi dintre cei din Congres care au amenintat ca vor inchide guvernul federal in timpul dezbaterilor privind plafonul de indatorare de saptamana trecuta, au declarat ca se opun finantarii pentru Ucraina si doresc ca banii sa fie in schimb cheltuiti pentru securizarea frontierei dintre SUA si Mexic. Musk a parut sa simpatizeze cu aceasta idee, chiar vizitand recent Texasul pentru a vedea imigrantii care fusesera retinuti.

Statele Unite au aprobat un ajutor de aproximativ 113 miliarde de dolari pentru Ucraina de la inceputul razboiului, potrivit Associated Press. Presedintele Joe Biden a cerut Congresului sa ofere inca 24 de miliarde de dolari. Dar un ajutor suplimentar a fost eliminat din cea mai recenta finantare care a mentinut deschis guvernul american in weekend.

Este putin probabil ca Musk sa fi creat singur meme-ul anti-Ucraina, deoarece miliardarul are o lunga istorie de a vedea glume pe Twitter si de a le posta ca fiind ale sale, mai degraba decat sa apese pur si simplu butonul de retweet. Dar este foarte clar care este pozitia lui Musk in aceasta problema, indiferent daca el a facut meme-ul sau nu.

In replica, mai multe canale ucrainene de Twitter au publicat un meme care ironizeaza atitudinea lui Musk de a promova toate narativele propagandei rusesti si trumpiste. Textul acestui meme afirma: „Cand au trecut cinci minute si tu nu ai distribuit propaganda ruseasca”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: