Elon Musk isi continua amenintarile la adresa angajatilor guvernamentali, dupa ce a fost sfidat chiar de membri de rang inalt ai administratiei Trump

Elon Musk, insarcinat de presedintelui Donald Trump sa eradicheze ceea ce el spune ca este risipa guvernamentala, si-a reinnoit luni amenintarea de a concedia lucratorii federali care nu respecta cererea sa de a-si justifica locurile de munca, chiar si dupa ce administratia Trump a declarat ca lucratorii nu trebuie sa raspunda, iar mai multi lideri din guvern, inclusiv noul sef al FBI, i-au sfidat avertismentele, noteaza Reuters.
Agentia americana care supravegheaza angajatii federali a declarat luni ca acestia ar putea ignora un e-mail trimis in weekend de Musk, care le cerea sa isi rezume activitatea sau risca sa isi piarda locurile de munca. Directiva a provocat o confuzie generalizata in cadrul guvernului federal si a ridicat intrebari cu privire la cat de multa autoritate reala detine Musk, cel mai bogat om din lume, in cadrul administratiei.
Luni, pe masura ce termenul limita de raspuns se apropia, Musk, pe care Trump l-a numit in fruntea unui nou numit Departament al Eficientei Guvernamentale pe care Trump l-a insarcinat sa reduca radical dimensiunea guvernului, a parut sa recunoasca faptul ca planul sau a esuat.
„Solicitarea prin e-mail a fost absolut banala, deoarece standardul pentru a trece testul a fost sa scrii cateva cuvinte si sa apesi pe send!” a postat Musk pe X, site-ul de social media pe care il detine. „Cu toate acestea, atat de multi au picat chiar si acest test banal, indemnati in unele cazuri de managerii lor”. Musk a continuat spunand: „Sub rezerva discretiei presedintelui, li se va da o noua sansa. Daca nu raspund a doua oara, vor fi concediati”. Casa Alba nu a raspuns imediat la o solicitare de a comenta remarcile lui Musk.
Nu a fost clar daca Musk era la curent cu indrumarile publicate luni mai devreme de Oficiul pentru Managementul Personalului din SUA, care le spuneau responsabililor cu resursele umane din cadrul agentiilor federale ca angajatii nu vor fi concediati pentru ca nu au raspuns la e-mailul lui Musk – si nici nu era necesar ca personalul sa raspunda la acesta.
Memorandumul a precizat ca raspunsul la e-mail a fost voluntar. De asemenea, angajatii erau indemnati sa nu impartaseasca informatii confidentiale, sensibile sau clasificate in raspunsurile lor, o preocupare a criticilor actiunii lui Musk.
Departamentul pentru Sanatate si Servicii Umane a sfatuit angajatii ca, in cazul in care aleg sa raspunda, sa pastreze caracterul general al raspunsurilor si sa se abtina de la identificarea medicamentelor sau contractelor specifice la care lucreaza, conform unui e-mail analizat de Reuters.
„Asumati-va ca ceea ce scrieti va fi citit de actori straini rauvoitori si adaptati-va raspunsul in consecinta”, se arata in e-mail.
Initiativa de reducere a personalului a lui Musk s-a rasfrant si asupra economiei SUA in general, fortand companiile care fac afaceri cu guvernul sa concedieze lucratori si sa amane platile catre furnizori.
Mesajul de sambata al lui Musk i-a luat prin surprindere pe unii oficiali ai administratiei, potrivit a doua surse familiarizate cu situatia. Sporind confuzia, Trump l-a sustinut pe Musk. „Am crezut ca a fost grozav”, a declarat el reporterilor la Casa Alba mai devreme luni. „A fost mult geniu in trimiterea ei. Incercam sa aflam daca oamenii lucrau”.
Intr-o alta actiune de luni, un judecator federal a blocat accesul echipei guvernamentale de reducere a personalului, creata de Trump si condusa de Musk, la datele sensibile pastrate de Departamentul Educatiei din SUA si de OPM.
Tot luni, un grup de sindicate care au cerut unui judecator federal sa opreasca concedierile in masa si-au actualizat procesul pentru a solicita ca e-mailul lui Musk sa fie declarat ilegal.
Mai mult de 20 000 de lucratori din administratia federala au fost concediati ca parte a efortului de reducere a personalului.