externe

Elon Musk se lauda cu un record mondial dupa lansarea Transporter-9. SpaceX a livrat peste 1.000 de tone de materiale pe orbita, in acest an – Video

Misiunea Transporter-9 a companiei SpaceX s-a inaltat sambata pe cer, transportand pe orbita 90 de incarcaturi utile pentru diversi clienti, relateaza Interesting Engineering.

Misiunea a fost lansata de o racheta Falcon 9 de la Baza Fortelor Spatiale Vandenberg din California, la ora locala 10:49 (13:49 EST; 18:49 GMT). Prima treapta a rachetei s-a intors la locul de lansare si a aterizat vertical aproximativ 7,5 minute mai tarziu. Acesta a fost cel de-al 12-lea zbor, conform detaliilor misiunii SpaceX.

SpaceX a realizat un record mondial, livrand pe orbita peste 1.000 de tone de materiale in acest an, a sustinut fondatorul sau Elon Musk. El a mai spus ca acest lucru este mult mai mult decat a lansat orice alta tara cu flota sa de rachete intr-un an. Cel mai apropiat competitor a fost Uniunea Sovietica la apogeul sau, cu aproximativ 500 de tone.

In comparatie, restul lumii a lansat pe orbita doar aproximativ 250 de tone pana acum in acest an, China fiind principalul contributor.

Desi 90 de incarcaturi utile este o cifra impresionanta, nu este cea mai mare. Recordul este detinut de misiunea Transporter-1 a companiei SpaceX, cu 143 de sateliti lansati in ianuarie 2021. Transporter-6, care a zburat in luna ianuarie a acestui an, a fost, de asemenea, mai productiva, cu 114 sateliti la bord.

Transporter-9 este cea de-a 82-a misiune orbitala pentru SpaceX in 2023, depasind recordul pentru un singur an. (Recordul anterior, 61 de lansari, a fost stabilit in 2022.) Majoritatea misiunilor din acest an au fost dedicate extinderii Starlink, mega-constelatia de internet a SpaceX, care are in prezent peste 5.000 de sateliti operationali.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Rusia tine sa dea lectii de umanitate Parisului: „Franta sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie”

Rusia cere Frantei sa se abtina de la utilizarea fortei impotriva protestatarilor din Noua Caledonie…

2 minute ago

Tentativa de lovitura de stat in Congo. Armata: „Actiunea a fost inabusita in fasa”

Armata congoleza afirma ca a "dejucat o lovitura de stat" duminica dimineata devreme si a…

38 de minute ago

„Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol”, anuntat vicepremierul. „Dar starea sa ramane grava si necesita ingrijiri intensive”

Viata premierului slovac Robert Fico nu mai este in pericol, la patru zile dupa atentatul…

32 de minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

3 ore ago

Catalin Drula: „Trebuie sa avem un program national de oprit mafia. In toata tara avem metode mafiote de a lucra”

Presedintele USR Catalin Drula a declarat ca in toata tara "PSD si PNL au cuplat…

O oră ago