Elvetia a castigat concursul Eurovision dupa o mare finala controversata, marcata de proteste si o descalificare. Castigatorul a spart trofeul in timpul ultimei interpretari

Reprezentantul Elvetiei a castigat editia cu numarul 68 a concursului Eurovision in urma unei competitii acerbe, umbrita de protestele fata de includerea Israelului si descalificarea socanta a concurentului din Tarile de Jos cu doar cateva ore inainte de inceperea marii finale, potrivit The Guardian.
Cantaretul elvetian Nemo, care se defineste ca fiind non-binar, a intrat in concurs ca al treilea favorit dar i-a invins pe favoriti Croatia si Israelul cu o interpretare entuziasta a piesei The Code.
Performantele concurentilor au riscat sa ajunga pe plan secundar dupa ce concurentul olandez Joost Klein a fost descalificat din marea finala din cauza a ceea ce organizatorii au descris drept un „incident” care a implicat o femeie membru al echipei de productie.
Radiodifuzorul olandez care l-a trimis pe Klein la competitie a spus ca a fost „socat” de decizia „disproportionata” si a refuzat sa ofere punctele Tarilor de Jos la sfarsitul emisiunii.
Suspendarea a intensificat o atmosfera deja incarcata politic, deoarece Klein isi aratase dezacordul cu privire la prezenta Israelului la competitie in cadrul unei conferinte de presa de joi, sustinand vocal un jurnalist care a intrebat-o pe concurenta israeliana, Eden Golan, daca crede ca prezenta ei ar putea pune in pericol celelalte interpretari si fanii prezenti.
Israelul a fost autorizat sa concureze de catre Uniunea Europeana de Radiodifuziune (EBU) in martie, dupa ce a schimbat unele dintre versurile melodiei care vorbeste despre experienta traumatizanta a masacrului Hamas din 7 octombrie, intitulat initial „Ploaie de octombrie”.
Dar disputa daca Israelului ar trebui sa i se permita sa concureze sau nu in timp ce este implicat intr-un conflict militar in Gaza a continuat sa domine in perioada premergatoare spectacolului, activistii pro-Palestini indemnand fara succes artistii sa se alature boicotului lor.
La o mare demonstratie din centrul orasului Malmo de sambata, cateva mii de protestatari cu steaguri palestiniene si-au proclamat punctul de vedere ca Israelului nu ar fi trebuit sa i se permita sa concureze in primul rand, invocand excluderea Rusiei din 2022 ca precedent.
Unii protestatari s-au mutat mai tarziu in sala de concerte la sud de centrul orasului, strigand „Sa va fie rusine” fanilor care intrau in arena. Aproximativ 30 de persoane au fost retinute de politisti.
In arena, huiduielile au fost in mare parte coplesite de urale cand Golan a urcat pe scena.
Organizatorii Eurovision au respins zvonurile ca incidentul legat de suspendarea lui Klein ar fi implicat alti interpreti sau membri ai delegatiei sau chiar o altercatie cu delegatia israeliana.
„Politia suedeza a investigat o plangere facuta de o femeie membru al echipei de productie dupa un incident in urma performantei lui [Klein] in semifinala de joi seara”, au spus acestia, reiterand „o politica de toleranta zero fata de comportamentul inadecvat la evenimentul nostru”.
Intr-o declaratie, postul de televiziune olandez Avrotros s-a declarat „socat” de decizia „disproportionata”, spunand ca rapperul a facut doar o „miscare amenintatoare” fata de o femeie cameraman, dar nu a atins-o.
„Impotriva acordului clar stabilit, Joost a fost filmat cand a coborat de pe scena si s-a grabit sa ajunga in camera verde. In acel moment, Joost a spus in mod repetat ca nu vrea sa fie filmat. Acest lucru nu a fost respectat”, se arata in declaratie.
Potrivit radiodifuzorului, acesta a oferit „mai multe solutii” EBU, care a decis oricum sa-l descalifice pe Klein. Martin Osterdahl, directorul executiv al Eurovision, a atras huiduieli puternice din partea publicului ori de cate ori aparea pe ecran in timpul emisiunii.
In timp ce zvonurile despre motivele suspendarii lui Klein se raspandeau in vestiarele de la Malmo Arena, starea de spirit a devenit febrila. Reprezentanta Irlandei, o cantareata non-binara numita Bambie Thug, nu a aparut la repetitia generala finala, alimentand zvonurile despre retragerea sa de la eveniment.
Mai tarziu, delegatia a declarat ca absenta lor a fost din cauza unui dezacord separat cu EBU, legat de comportamentul radiodifuzorului public israelian, Kan, in timpul primei semifinale.
In timpul repetitiei generale, interpretul francez, Slimane, a intrerupt sectiunea a cappella a piesei sale Mon Amour pentru a tine un discurs despre „dragoste si pace”.
In Norvegia, fosta concurenta Alessandra Mele, s-a retras din rolul sau de purtator de cuvant pentru a comunica punctele juriului, din cauza a ceea ce ea a numit „genocidul” din Orientul Mijlociu.
Nemo a obtinut 591 de puncte, dintre care 221 din partea publicului, depasindu-l pe reprezentantul Croatiei, Baby Lsagna, cu piesa Rim Tim Tagi Dem, care a primit 547 de puncte. Ucraina s-a clasat pe locul trei cu piesa „Teresa& Maria”, interpretata de alyona alyona & Jerry Heil, iar Franta cu „Mon Amour” a lui Slimane, pe locul patru. Israelul s-a clasat pe locul cinci.
Dupa ce a primit trofeul de la Loreen, reprezentanta Suediei din anul 2023, Nemo a urcat emotionat pe scena pentru ultima interpretare. La final, a spart trofeul atunci cand l-a asezat pe scena, dar a primit altul in loc.
„Nu am spart doar codul, am spart si trofeul”, a declarat razand reprezentantul Elvetiei la conferinta de presa de dupa ce a fost desemnat castigator.