Elvetia a solicitat sa se alature programului european de aparare aeriana Sky Shield. Ungaria lui Orban ar trebui sa-si dea acordul

externe

elvetia

Elvetia neutra a solicitat sa se alature programului de aparare antiaeriana si antiracheta „Sky Shield” (ESSI) („European Sky Shield”), relateaza Reuters.

Seful fortelor armate nationale ale Elvetiei, Urs Loehre, a semnat luni cererea de aderare la ESSI a tarii alpine, au declarat marti autoritatile elvetiene.

Acum, tarile membre ale programului, care includ Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia si Lituania, isi pot exprima opinia cu privire la solicitarea Elvetiei.

Dupa consultari, tarile participante la programul Sky Shield au la dispozitie doua luni pentru a-si exprima acordul sau rezervele cu privire la aderarea Elvetiei la ESSI.

Elvetia a anuntat ca se alatura programului de aparare antiaeriana si antiracheta in aprilie anul acesta.

In octombrie 2022, ministrii apararii din mai multe tari europene au semnat o declaratie comuna de intentie pentru a lansa initiativa European Sky Shield (ESSI) in marja unei reuniuni NATO. Acesta prevede achizitii comune, cooperare in domeniul planificarii apararii aeriene si antiracheta la diferite altitudini, precum si in domeniul instruirii si educatiei.

In prezent, 21 de tari europene participa la aceasta initiativa, lansata de cancelarul german Olaf Scholz.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: