externe

Elvetia blocheaza livrari de armament ale Germaniei catre Ucraina: Statutul de tara neutra nu ne permite sa dam curs cererilor

Elvetia, o tara neutra, a suspendat livrari de armament ale Germaniei catre Ucraina, prinr-o blocare a re-exportarii unor munitii de fabricatie elvetiana folosite de vehicule de lupta de infanterie de tip Marder, pe care Kievul doreste sa le obtina, dezvaluie cotidianul elvetian SonntagsZeitung.

Citidianul elvetian face aceasta dezvaluire in contextul in care cancelarul german Olaf Scholz este tot mai aspru criticat din cauza incapacitatii guvernului german de a livra armament greu Ucrainei, cu scopul de a o ajuta sa respinga atacuri ale Rusiei, in timp ce alti aliati din Occident isi intensifica expedierile.

Vehiculul de lupta de infanterie de tip Marder, produs de catre armurierul german Rheinmetall, foloseste munitie fabricata in Elvetia, precizeaza SonntagsZeitung, citat de News.ro.

Elvetia limiteaza re-exportarea acestui material de razboi catre zone de conflict.

Ziarul citeaza un purtator de cuvant al Secretariatului de Stat elvetian insarcinat cu Economia (SECO) care declara ca a primit doua cereri ale Germaniei privind transferul in Ucraina a munitiei pe care a obtinut-o de la Elvetia.

”Cele doua cereri ale Germaniei au primit un raspuns negativ, avand in vedere neutralitatea elvetiana si criteriile respingerii obligatorii prevazute de legislatia cu privire la materialul de razboi”, precizeaza acest purtator de cuvant.

Elvetia s-a distantat de practici din trecut si a adoptat sanctiuni impuse de catre Uniunea Europeana (UE) Rusiei, pentru a o pedepsi pentru ca a invadat Ucraina la 24 februarie.

Insa a subliniat ca neutralitatea sa nu-i permite sa furnizeze armament in zone de conflict. Elvetia a respins, in martie, cereri de armament ale Polonei in vederea ajutarii Ucrainei vecine.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

7 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

11 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

11 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

11 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

11 ore ago