Elvetia si Austria, centrele spionajului rusesc in Europa. Un sfert din diplomatii rusi din Berna si Geneva sunt spioni

externe

Cel putin o treime din cei aproximativ 220 de diplomati rusi acreditati in Elvetia, in birourile din Berna si Geneva, sunt spioni pentru serviciile secrete ale Moscovei. Asta afirma Serviciul Confederal de Informatii (DNB), agentia de informatii elvetiana, in raportul sau privind securitatea nationala pentru 2023, potrivit agentiei italiene de presa agenzianova.com.

Documentul precizeaza: „In toata Europa, Elvetia se numara printre statele in care agentii rusi sub acoperire diplomatica sunt cei mai activi, printre altele datorita rolului sau de tara care gazduieste organizatii internationale”.

Citat de ziarul „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, raportul DNB a subliniat ca serviciile secrete ale Moscovei reprezinta cea mai mare amenintare actuala de spionaj, atat din surse cibernetice, cat si din surse umane.

Serviciul a adaugat ca misiunile diplomatice ruse din Elvetia sunt folosite „in principal pentru aceste activitati”. Cu toate acestea, nici DNB, nici Ministerul de Externe de la Berna nu au raspuns la intrebarea daca Confederatia Elvetiana a expulzat spioni rusi in ultimii doi ani.

Potrivit istoricului Adrian Haenni, cercetator la Centrul Austriac pentru Studii de Informatii, Propagande si Securitate (ACIPSS), este posibil ca serviciile secrete ale Moscovei sa-si fi extins activitatile in Elvetia, deoarece mai multe tari au expulzat agenti rusi sub acoperire diplomatica.

Pentru Haenni, este asadar logic ca agentiile de informatii ale Rusiei sa isi intensifice activitatile de spionaj acolo unde personalul lor nu este „deosebit deranjat”, respectiv in centre precum Viena si Geneva.

Sediu al Natiunilor Unite, al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si al altor cateva organizatii internationale, orasul elvetian s-a transformat intr-un „centru de spionaj in Europa”. La aceasta contribuie si pozitia favorabila „in inima Europei”.

Liber la spatiul Schengen

In acest sens, Haenni a remarcat: „De la Geneva puteti calatori in spatiul Schengen fara control al pasapoartelor”. Istoricul a amintit apoi ca Elvetia a jucat un rol in legatura cu tentativa de otravire a lui Serghei Skripal, fost colonel al Directiei Generale pentru Informatii (GRU), care a avut loc in 2018 la Salisbury, in Regatul Unit.

Presupusii autori ai atacului, agentii GRU Aleksandr Miskin si Anatoly Tschepiga, au ramas la Geneva de mai multe ori inainte de a lovi. Alti doi spioni din acelasi serviciu au fost arestati dupa ce au parcat o masina plina cu echipamente de supraveghere in fata sediului Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) din Spiez, Elvetia.

La Geneva, serviciile de informatii de la Moscova au pregatit si atacurile cunoscute sub numele de „sindromul Havana” cu agenti infiltrati precum „studenti la limba engleza sau angajati ai misiunii permanente a Federatiei Ruse la Natiunile Unite. Mai mult, colonelul GRU Egor Gordienko a fost acreditat ca diplomat la OMC pana in 2020. Ofiterul figureaza ca agent in unitatea 29155 a aceluiasi serviciu, specializat in actiuni de sabotaj si asasinat.

Potrivit zvonurilor, cazuri de „sindrom Havana” au aparut si in misiunea Statelor Unite la ONU de la Geneva. Intrebat pe aceasta tema, DNB a raspuns ca „este la curent cu sindromul Havana, dar nu comenteaza cele relatate de mass-media”.

Potrivit lui Haenni, prezenta puternica a agentilor rusi la Geneva depinde si de faptul ca DNB este „un serviciu de informatii de dimensiuni limitate si relativ slab”.

Pe langa contrainformatii, agentia cu doar 420 de angajati se ocupa de lupta impotriva terorismului si extremismului. Pentru istoric, aceasta slabiciune este dorita din punct de vedere politic deoarece „o abordare mai activa impotriva oficialilor serviciilor secrete straine intra in conflict cu obiectivul guvernului elvetian” de a actiona ca „mediator in conflictele internationale”.

Haenni crede ca atitudinea de „laissez-faire” dorita de Elvetia fata de numerosii spioni rusi de pe teritoriul sau este gresit si recomanda schimbarea cursului. Faptul ca agentii de la Moscova au pregatit atacuri din Elvetia ridica intrebari legate de politica de securitate si dauneaza reputatiei tarii.

Intre timp, fostul diplomat rus Boris Bondarev, care era deja acreditat la Geneva, si-a parasit cariera in semn de protest fata de invadarea Ucrainei de catre tara sa. Potrivit lui Bondarev, „Elvetia este pregatita pentru momentul in care va fi din nou potrivit sa primeasca pe teritoriul sau rusii de rang inalt”. De cand si-a dat demisia, fostul diplomat traieste sub protectia politiei intr-o locatie necunoscuta din Elvetia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: