Elvetienii au inventat bateria din ciuperci. Cum functioneaza o astfel de baterie „vie”, are numeroase avantaje

life

Baterie de ciuperci

Bateria vie nu produce multa electricitate, dar ar putea alimenta senzori in regiuni indepartate, dupa cum au anuntat joi Laboratoarele federale elvetiene pentru stiinta si tehnologia materialelor (Empa). Astfel de senzori sunt utilizati in agricultura si in cercetarea mediului.

Strict vorbind, bateria de ciuperci este o celula de combustibil microbiana. Aceasta utilizeaza metabolismul a doua tipuri diferite de ciuperci pentru a genera electricitate, explica Swiss Info.

La anod, polul negativ al celulei, o ciuperca de drojdie este hranita cu zahar. Pe masura ce proceseaza acesti nutrienti, elibereaza electroni. Pe cealalta parte a celulei, o ciuperca cu putregai alb produce o enzima care capteaza electronii si ii conduce in afara celulei.

Bateria este produsa cu ajutorul unei imprimante 3D. Celulele ciupercii sunt amestecate in cerneala de imprimare. Daca bateria este uscata, aceasta nu produce electricitate. Aceasta este activata prin adaugarea de apa si nutrienti.

Cel mai mare avantaj al bateriei cu ciuperci este ca, spre deosebire de bateriile conventionale, aceasta nu numai ca este complet non-toxica, dar este si biodegradabila.

Cercetatorii au prezentat bateria intr-un studiu publicat in revista ACS Sustainable Chemistry & Engineering. Cercetatorii doresc acum sa faca bateria de ciuperci mai eficienta si mai durabila, dupa cum se arata in comunicatul de presa al Empa. De asemenea, ei doresc sa caute alte tipuri de ciuperci care sunt potrivite pentru furnizarea de energie electrica.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: