Elvetienii sunt chemati sa voteze daca sa se interzica importurile de foie gras si de blanuri

externe

Elvetienii sunt chemati la vot pentru a decide daca vor interzice importurile de foie gras si de blanuri, dupa ce o organizatie pentru drepturile animalelor a strans destule semnaturi pentru a convoca un referendum public asupra acestor probleme, potrivit Yahoo News.

Initiativa populara despre foie gras a strans 106.448 de semnaturi, in timp ce cea despre blana a strans 116.140 de semnaturi, ambele peste pragul de 100.000 necesar pentru declansarea votului national.

Foie gras este consumat pe scara larga in preajma sarbatorilor din decembrie, dand un plus de rezonanta campaniei.

Hranirea fortata a ratelor si gastelor pentru a produce foie gras este interzisa in Elvetia de mai bine de 40 de ani, dar importul de produse derivate din aceasta metoda nu este.

Initiativa populara „Da interzicerii importului de foie gras” vrea sa schimbe constitutia pentru a interzice importul unor astfel de produse.

Cu 200 de tone de foie gras importate anual, „Elvetia se pozitioneaza, din pacate, printre principalii importatori ai acestui produs. In fiecare an, 400.000 de rate si 12.000 de gaste sunt ucise pentru a satisface doar cererea din tara noastra. Este o ipocrizie sa interzicem crescatorilor elvetieni sa produca foie gras, in timp ce se autorizeaza importul acestui produs”, spune asociatia.

A doua propunere se intituleaza „Da interzicerii importului de produse din blana de la animale maltratate”.

Alianta Elvetiana pentru Animale denunta „metodele de crestere si ucidere (care) contravin in mod clar legislatiei noastre privind protectia animalelor si ar fi considerate cruzime pedepsita cu sanctiuni penale in Elvetia”.

Organizatia sustine ca 350 de tone de blana sunt importate in fiecare an, ceea ce corespunde sacrificarii a aproximativ 1,5 milioane de animale.

„Mai mult de jumatate din aceste blanuri provin din China, unde conditiile groaznice in care sunt retinute si ucise animalele, dintre care unele sunt jupuite in viata, sunt denuntate in mod regulat”, se arata in motivare.

Aproape toate tarile europene interzic hranirea fortata a gastelor si ratelor, cu exceptia Frantei, Ungariei si Bulgariei.

In septembrie, parlamentul Elvetiei a respins cererea de interzicere a importurilor de foie gras, dar a ordonat ca metodele de productie sa fie mentionate pe ambalaj.

Elvetia are un sistem de democratie directa, cetatenii putand declansa referendumuri si putand inainta initiative si contesta deciziile luate de parlament tot prin referendum.

Pentru a declansa o initiativa nationala sunt necesare 100.000 de semnaturi valabile stranse in 18 luni. Modificarea unei legi necesita o dubla majoritate a alegatorilor si a cantoanelor.

Voturile populare au loc la fiecare trei luni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: