Embargoul UE pe petrolul rusesc e blocat. Orban ramane de neclintit, liderii europeni il critica dur: „Sunt doar bani. Ucrainenii platesc cu propria viata!”

externe

Viktor Orban, legea privind protectia suveranitatii, organizatii straine, Ungaria

Liderii Uniunii Europene nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la o interdictie a importului de petrol din Rusia inainte de summitul de doua zile de la Bruxelles, in pofida negocierilor de ultima ora dintre statele membre UE.

Liderii celor 27 de tari membre UE vor fi de acord in principiu cu un embargo petrolier, insa detaliile proiectului lor de concluzii nu au fost inca decise.

Premierul eston Kaja Kallas a declarat ca este realist sa ne asteptam la un acord la urmatorul summit al Uniunii Europene, care va avea loc in perioada 23-24 iunie, potrivit Reuters, citat de News.ro.

Proiectul de text, consultat de Reuters si care ar putea fi revizuit din nou, ar include o interdictie a importurilor de petrol pe mare, petrolul din conducte furnizat catre Ungaria, Slovacia si Republica Ceha, tari fara iesire la mare, urmand sa fie supus sanctiunilor la un moment dat.

”Nu exista niciun compromis in acest moment”, a declarat premierul ungar Viktor Orban. Ungaria s-a opus sanctiunilor impuse Rusiei pe fondul razboiului din Ucraina.

Orban a adaugat ulterior ca Ungaria ar fi pregatita sa sustina un acord in contextul in care ”exista solutii pentru securitatea aprovizionarii cu energie a Ungariei”, pe care in prezent Budapesta nu le are.

Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a propus cel mai recent pachet de sanctiuni aplicate Rusiei la inceputul lunii mai, a subliniat: ”Nu am ajuns inca” la un consens.

”Ne impotmolim putin in toate detaliile si uitam de imaginea de ansamblu. Sunt doar bani. Ucrainenii platesc cu propria viata”, a declarat premierul Letoniei, Krisjanis Karins.

Restul proiectelor care cuprind si  cel al saselea pachet de sanctiuni al UE, includ imprumuturi UE in valoare de 9 miliarde de euro (sau 7,67 miliarde de lire sterline), un fond international pentru reconstruirea Ucrainei dupa razboi si eforturi menite sa ajute Ucraina sa isi mute cerealele din tara, precum si modalitati de a reduce cresterea preturilor la energie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: