Emilia Sercan dezvaluie: „Ciuca e sprijinit de presedintele Klaus Iohannis pentru a candida la presedintia Romaniei din partea PNL la alegerile din 2024”

politica

Jurnalista Emilia Sercan a anuntat, miercuri, ca premierul Ciuca a „blocat prin instanta analiza tezei sale de doctorat despre care am scris ca e plagiata”. Sercan a mai spus ca presedintele Iohannis ar dori ca generalul Ciuca sa fie candidat al PNL la alegerile prezidentiale din 2024.

„Premierul Nicolae Ciuca a blocat prin instanta analiza tezei sale de doctorat despre care am scris ca e plagiata la exact o luna dupa ce cerea ca lucrarea sa-i fie analizata si declara public ca nu a plagiat.

Actiunea civila a fost deschisa la Curtea de Apel Bucuresti, asta dupa ce Parchetul General a deschis la randul sau un dosar penal in care era vizata teza de doctorat a lui Ciuca, dosar prin care s-a blocat de facto analizarea tezei de catre CNATDCU.

Faptul ca Ciuca a apelat la instanta pentru a bloca analiza CNATDCU (prin suspendarea inregistrarii sesizarilor de plagiat) arata ca si-a dorit o plasa de siguranta si mai solida decat ii ofera dosarul de la Parchetul General.

Si totusi, procurorii de la Parchetul General au facut enorm pentru a securiza verificarea tezei lui Ciuca de catre CNATDCU. Au ridicat toate actele originale referitoare la studiile doctorale ale premierului de la Universitatea Nationala de Aparare, iar apoi descins si la CNATDCU, de unde au ridicat si toate copiile existente referitoare la pretioasa teza.

Ca sa nu mai spun ca toate aceste lucruri au fost facute in conditiile in care prezumtiva fapta pe care o ancheteaza PG este prescrisa din 2008, adica de 14 ani.

De ce toata aceasta zbatere, v-ati putea intreba. Ei bine, surse din mediul politic sustin ca Ciuca are doua motive solide sa-si doreasca cel putin blocarea analizei tezei:

– sa scape de riscul unui verdict de plagiat in timpul exercitarii functiei de premier, decizie care ar putea sa-i vulnerabilizeze pozitia de sef al Guvernului si chiar sa-i forteze demisia;

– momentan, spun sursele, ca Ciuca e sprijinit de presedintele Klaus Iohannis pentru a candida la presedintia Romaniei din partea PNL la alegerile din 2024, iar o decizie de plagiat ar reprezenta o piedica serioasa intr-o viitoare batalie electorala”, a transmis, miercuri, Emilia Sercan.

Emilia Sercan a publicat in luna inainuarie, in PressOne, un articol in care prezinta documente menite sa de demonstreze ca premierul Nicolae Ciuca si-a plagiat teza de doctorat. Ciuca a negat, afirmand ca „a fost intocmita in concordanta cu cerintele legale existente la momentul respectiv”.

„Teza lui Nicolae Ciuca, in baza careia a devenit doctor in Stiinte militare in 2003, include continut plagiat in cel putin 42 de pagini din totalul de 138”, anunta Sercan in PressOne.

Premierul Romaniei, generalul in rezerva Nicolae Ciuca, a plagiat in lucrarea de doctorat pe care a sustinut-o in 2003 la Universitatea Nationala de Aparare „Carol I” (UNAP).

Mai multe pagini din lucrarea sa au fost copiate fara ca textele preluate sa fi fost atribuite in mod corect autorilor originali si fara sa fi fost marcate cu ghilimele, asa cum cer normele academice si in acea perioada.

Analiza celor 138 de pagini ale tezei am facut-o bazandu-ma pe resurse bibliografice limitate, disponibile in format tiparit la Biblioteca Nationala a Romaniei si la biblioteca UNAP.

Prima teza identificata ca sursa de continut plagiat pentru lucrarea lui Ciuca ii apartine lui Paul Danut Duta si a fost sustinuta la UNAP in 2001. Lucrarea stiintifica se numeste Actiuni militare internationale legitime si a fost coordonata de profesorul Emil Chete, indrumatorul pe care l-a avut si premierul.

Paul Danut Duta a publicat o parte din teza in 2001, la Editura Militara din Bucuresti, intr-un volum care are titlul ​Legitimitatea operatiilor militare altele decat razboiul. Aceasta carte este semnata de Iosif Armas, Cornel Purcarea si Paul Danut Duta.

Armas a fost deputat PSD in legislatura 2000 – 2004, fiind considerat unul dintre „baronii” partidului la acel moment. Purcarea a fost ofiter de informatii militare, potrivit Rise Project.

Cea de-a doua teza ii apartine lui Mircea Mandru si a fost sustinuta, tot la UNAP, in 1999. Lucrarea, care are titlul Continutul principalelor actiuni strategice ale armatei Romaniei in cadrul operatiunilor multinationale, altele decat razboiul, a fost coordonata de profesorul Valentin Arsenie.

Si aceasta teza a fost publicata in volum, cu titlul Lumea intre razboiul rece si pacea fierbinte. A aparut in 2000 sub semnatura lui Mandru la Editura Expert din Bucuresti.

Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciuca are un total de 309 pagini. 147 de pagini are teza in totalitatea sa, inclusiv paginile de titlu, cuprins si bibliografie, iar alte 162 de pagini reprezinta anexele.

Intr-o declaratie transmisa prin intermediul Biroului de Presa al Guvernului Romaniei, premierul Nicolae Ciuca sustinea ca teza sa a fost „rodul cercetarii stiintifice din anii de studii doctorale” si ca „reflecta munca depusa”.

„Apreciez interesul dumneavoastra fata de etica academica si respectarea acesteia in cadrul lucrarilor stiintifice.

Va asigur ca in toata cariera mea de ofiter al Armatei Romaniei mi-am asumat toate responsabilitatile, indiferent de functia ocupata. Nu voi renunta la acest principiu nici in cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetarii stiintifice din anii de studii doctorale si reflecta munca depusa.

Lucrarea a stat si sta la dispozitia publicului de aproape 20 de ani si a fost intocmita in concordanta cu cerintele legale existente la momentul respectiv”, a declarat premierul Romaniei.

Citeste integral articolul Emiliei Sercan in PressOne.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: