Emilia Sercan, o noua lovitura de presa. A aflat numele celor care fac parte din Grupul de Comunicare Strategica

politica

Jurnalista Emilia Sercan a publicat, miercuri, pe site-ul PressOne componenta Grupului de Comunicare Strategica (GCS). Reprezentantii Guvernului au refuzat sa faca publica aceasta informatie, sustinand ca este vorba despre „date personale”.

In GCS se afla numerosi membri ai unor structuri militare, o parte dintre acestia lucrand in trecut in mass-media, arata Sercan in articolul publicat in PressOne.

Dintre cele 12 entitati ale statului care au reprezentanti in acest grup, opt sunt de factura militara, iar cel putin 12 membri ai Grupului de Comunicare Strategica au grade militare sau de politie.

I. Structura activa a grupului are 9 membri:

Guvern

ANDI MANCIU – coordonatorul Grupului de Comunicare Strategica. In prezent ocupa functia de consilier de stat in Guvernul Romaniei. A fost ziarist specializat in domeniul politic timp de noua ani. A intrat in presa in 2006 la Realitatea TV. Ulterior, a fost reporter la Evenimentul Zilei, la agentia de stiri NewsIn, la B1 TV si la agentia de presa Mediafax. A iesit din presa in 2015 pentru a se ocupa de comunicare politica. A fost coordonator al Departamentului de Comunicare al PNL timp de patru ani, pana in noiembrie 2019. Dupa ce presedintele PNL, Ludovic Orban, a devenit premierul Romaniei, Manciu a devenit consilier de stat al prim-ministrului si coordonator al comunicarii la nivel guvernamental.

IULIAN DRAGOI – este comisar de politie si detasat consilier la cabinetul secretarului de stat Andi Manciu de la Guvern. A fost director al Departamentului de Comunicare Strategica din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), dar si sef imputernicit al Directiei de Informare si Relatii Publice din MAI. A lucrat in presa inainte sa devina ofiter de politie. A fost reporter acreditat pe politie la Realitatea TV si, mai apoi, la Romania TV. Din februarie 2016 a intrat in Ministerul de Interne, fiind angajat ca ofiter la Directia de al Directiei de Informare si Relatii Publice, pe care a ajuns sa o conduca prin imputernicire patru ani mai tarziu.

Ministerul de Interne

SORINA ELENA COSBUC – este consilier al ministrului de Interne, functie pe care a avut-o atat in mandatul lui Marcel Vela, cat si in cel al lui Lucian Bode. Inainte sa intre in zona de consiliere politica a fost producator executiv al stirilor de la Realitatea TV si producator al emisiunii „Jocuri de Putere”, moderata de fostul realizator TV Rares Bogdan, in prezent europarlamentar PNL. De altfel, Sorina Cosbuc a plecat din presa imediat dupa intrarea PNL la guvernare, in noiembrie 2019. A fost pentru doua luni (noiembrie 2019 – ianuarie 2020) consilier al ministrului de Interne Marcel Vela, dupa care a intrat in echipa de consilieri ai secretarului de stat Andrei Baciu de la Ministerul Sanatatii, unde a stat foarte putin, intorcandu-se din nou in pozitia de consilier al lui Vela.

ADRIAN CUTURESCU – este inspector principal si directorul adjunct al Centrului Cultural din Ministerul de Interne, functie pe care o ocupa incepand cu 2019. In anul 2008 lucra deja la Directia de Informare si Relatii Publice din MAI, la acel moment fiind simplu agent de politie. A intrat in corpul ofiterilor de politie in anul 2015.

Ministerul Sanatatii
OANA GRIGORE – este directoarea Directiei Relatii cu Presa, Afaceri Europene si Relatii Internationale din Ministerul Sanatatii. Lucreaza din 2003 in Ministerul Sanatatii, unde a ocupat timp de mai multi ani, cu scurte perioade de pauza, functia de purtator de cuvant.

Ministrul Afacerilor de Externe

ANDREI TARNEA – este diplomat si directorul general al Directiei pentru Comunicare si Diplomatie Publica al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). A fost timp de sapte ani directorul Institutului Aspen Romania (2010 – 2017). A fost comisar al Sezonului Romania – Franta (2018 – 2019), un program guvernamental bilateral creat cu scopul de a schimba imaginea publica la nivel de societate prin cultura.

OANA DARIE – este purtator de cuvant al MAE din iunie 2018. Lucreaza in MAE din 2015, anterior fiind consilier pentru Afaceri Europene si secretar I. Si-a inceput cariera in sistemul public in 2006, la Ministerul Sanatatii, unde a fost consilier pentru Afaceri Europene timp de doi ani, dupa care a lucrat timp de trei ani, pe aceeasi pozitie, la Departamentul pentru Afaceri Europene din cadrul Guvernului. Intre 2011 si 2015 a lucrat la Comisia Europeana ca jurist.

Departamentul pentru Situatii de Urgenta

THEODOR DAN MIHAI – este purtatorul de cuvant al Departamentul pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului de Interne din vara anului trecut. A intrat in aparatul guvernamental la inceputul anului 2019 in pozitia de consilier la cabinetul secretarului de stat Raed Arafat. In prima declaratie de avere completata ca angajat al statului, Mihai afirma ca anterior nu a realizat niciun venit si nu declara niciun bun imobil sau mobil si nici un cont in banca. Practic are o declaratie de avere goala. De asemenea, nu exista nicio informatie publica despre activitatea lui anterioara.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale

CATALIN CHIRCA – este locotenent-colonel si este purtatorul de cuvant al Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) din noiembrie 2019. Anterior, incepand cu 2010, a lucrat ca ofiter la IGSU al judetului Alba pentru trei ani, iar din 2013 a devenit purtator de cuvant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Este absolvent al Academiei Fortelor Terestre, iar ulterior a obtinut o diploma de licenta in drept la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

II. Structura de suport a grupului are 10 membri:

Ministerul Apararii Nationale

CONSTANTIN SPANU – este general de brigada si sef al Directiei Informare si Relatii Publice din Ministerul Apararii Nationale (MApN) incepand cu 2016. Din 1999 lucreaza in diverse structuri care se ocupa de comunicare in MApN, iar timp de opt ani a fost purtator de cuvant al institutiei. A absolvit Academia Fortelor Aeriene in 1993, detine o diploma de licenta in stiinte politice la Universitatea din Bucuresti si a urmat mai multe cursuri de perfectionare in strainatate.

Ministerul Transporturilor

LAURENTIU VOICU – este directorul Directiei de Comunicare, Relatia cu Sindicatele, Patronatele si Organizatiile Neguvernamentale din Ministerul Transporturilor din 2016. Lucreaza in administratia publica de la inceputul anilor 2000, cea mai mare parte a timpului fiind angajat al Ministerului Transporturilor, insa in trecut a mai fost consilierul personal al presedintelui Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului, dar si membru in Consiliile de Administratie de la TAROM, Administratia Canalelor Navigabile Constanta sau Administratia Fluviala Dunarea de Jos.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

ALINA MOISOI – este colonel de pompieri si sefa Serviciului de Informare si Relatii Publice din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), dar si coordonatoarea comunicarii pentru Comitetul National a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV). Potrivit propriei pagini de Facebook, Moisoi a studiat Dreptul la Universitatea „Nicolae Titulescu”.

ADRIAN MARIN – este maior si purtator de cuvant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU). Lucreaza de circa zece ani in IGSU in zona de comunicare, pentru o perioada fiind parte a colectivului de redactie al Revistei „Dealul Spirii”.

Inspectoratul General al Politiei Romane

GEORGIAN DRAGAN – este comisar-sef si imputernicit din septembrie 2020 sa conduca Centrul de Informare si Relatii Publice din Politia Romana. Lucreaza in structura de comunicare a Politiei Romane din 2014, asigurand si in prezent atributii de purtator de cuvant. Lucreaza in structurile Ministerului de Interne incepand cu 2012, dupa ce a absolvit Academia de Politie.

CORNEL OCTAVIAN DAN – este comisar si imputernicit sef al Serviciului de Comunicare si Informare Publica din cadrul Centrul de Informare si Relatii Publice din Politia Romana. Lucreaza in aceasta structura din 2013, anterior fiind politist la Sectia 23 din Bucuresti.

Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane

SORIN DESPINA – este colonel si imputernicit din ianuarie 2020 ca sef al Serviciului Comunicare Publica din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane (IGJR). Lucreaza de peste 20 de ani in Jandarmerie, iar cea mai mare parte a acestora a activat in cadrul Revistei „Jandarmeria Romana”.

GEORGE ENE – este maior si lucreaza in cadrul Biroului Revista „Jandarmeria Romana” din cadrul IGJR. In 2010 absolvit Academia de Politie, iar pana in 2014 a lucrat la Unitatea Speciala 30 Jandarmi Protectie Institutionala „Obiective Diplomatice” Bucuresti, dupa care s-a transferat la Revista „Jandarmeria Romana”.

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera

TATIANA BERLINSCHI – este comisar-sef de politie si este imputernicita din 2020 sa ocupe functia de sef al Centrului de Informare si Relatii Publice din Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF). In trecut a mai ocupat diverse pozitii de conducere in cadrul Inspectoratului.

ALEXANDRA GAVAN – este comisar si este imputernicita din 2020 sa ocupe functia de sef al Biroului de Presa al IGPF. Tot de anul trecut ocupa si functia de purtator de cuvant al Inspectoratului. A lucrat la Inspectoratul Judetean de Politia de Frontiera Giurgiu, iar din 2016 s-a mutat la IGPF.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: