news

Emisarul lui Putin, tratat cu mare raceala de Maia Sandu. Kozak a dat declaratii singur in fata portii Presedintiei – Video

Maia Sandu s-a intalnit miercuri la Chisinau cu seful adjunct al administratiei de la Kremlin, Dmitrii Kozak. La sfarsitul intrevederii, Kozak a iesit singur in fata presei, dand declaratii la poarta Presedintiei.

La intrevederea cu Kozak au fost prezenti si Nicu Popescu, ministru de Externe; Vlad Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare; Ana Revenco, ministru de Interne si alti membri ai Guvernului.

Kozak a iesit singur de la intalnire si a fost nevoit sa dea declaratii in fata portii Presedintiei. Maia Sandu nu l-a insotit si nu a facut declaratii in fata jurnalistilor.

„E nevoie de dialog, de decizii reciproc avantajoase… Sunt oportunitati mari de a fi atinse intelegeri. Am vazut asta in urma discutiilor cu presedintele R. Moldova”, a declarat Kozak.

Intrebat cum comenteaza infrangerea favoritilor Moscovei, Igor Dodon si aliatilor sai, la recentele alegeri parlamentare, Kozak a spus ca Rusia „respecta alegerea cetatenilor” R. Moldova si ca va continua sa colaboreze cu Chisinaul. „Vom prieteni in mod sigur si, de asemenea, vom colabora”, a spus Kozak, citat de Europa Libera.

Vorbind despre problema transnistreana, emisarul de la Kremlin a afirmat ca aceasta este o „chestiune interna a R. Moldova si Transnistriei”, ca Rusia „nu va inainta propriile conditii in procesul de reglementare a conflictului”, dar ca doreste sa contribuie la dialogul dintre Chisinau si Tiraspol.

Maia Sandu si-a facut publica pozitia ulterior, pe Facebook.

„Am reiterat pozitia noastra in vederea relansarii unui dialog pragmatic si constructiv, care sa fie in interesul cetatenilor Republicii Moldova. Am discutat mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterala, inclusiv problema exporturilor produselor agricole moldovenesti pe piata rusa si noul contract de livrare a gazelor naturale pentru tara noastra. Am abordat si subiectul reglementarii conflictului transnistrean. Am reconfirmat pozitia Republicii Moldova in ceea ce tine de relansarea procesului de reglementare exclusiv pe cale pasnica, folosind instrumente politice si diplomatice si cadrul de negocieri existent, cu respectarea suveranitatii si a integritatii teritoriale a tarii noastre in cadrul hotarelor ei international recunoscute.

Avem o agenda plina cu Federatia Rusa si multe subiecte de interes comun pentru statele si pentru cetatenii nostri. Am discutat despre ele astazi si suntem pregatiti sa le abordam pe larg, inclusiv prin intensificarea contactelor bilaterale. Am apreciat deschiderea partii ruse in acest sens, fapt care poate contribui la consolidarea dialogului dintre tarile noastre”, a scris rece Maia Sandu pe Facebook.

Vladimir Putin l-a numit pe Dmitrii Kozak drept reprezentant special al sau pentru dezvoltarea relatiilor comerciale si economice cu R. Moldova la 12 iulie 2018.

Numele lui Dmitri Kozak este legat de planul de reglementare a conflictului transnistrean, din 2003, cunoscut drept „Memorandumul Kozak” sau „Planul Kozak”. Planul viza constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric si stationarea trupelor rusesti pe teritoriul R. Moldova pentru inca 20 de ani (pana in 2023).

Planul Kozak stipula ca viitoarea federatie va avea un parlament bicameral: Camera reprezentantilor (cu 71 de deputati) si Senatul (cu 26 de senatori, dintre care 13 reprezentanti ai Republicii Moldova, 9 ai Transnistriei si 4 ai Gagauziei).

Se propunea ca limba de stat sa fie „moldoveneasca, iar limba oficiala pe intreg teritoriul republicii federative – limba rusa”, fara a se preciza care este diferenta dintre limba de stat si limba oficiala.

Semnarea „Memorandumului Kozak” urma sa aiba loc la Chisinau, iar la eveniment urma sa participe Vladimir Putin.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Reactia garzilor de corp dupa ce premierul Slovaciei a fost impuscat. Aliatii lui Robert Fico lanseaza atacuri dure la adresa jurnalistilor si a opozitiei – Video

Publicatia Pravda din Slovacia a dat publicitatii imagini cu momentul in care garzile de corp…

23 de minute ago

Iohannis si Ciolacu se declara „socati” in legatura cu impuscarea premierului Slovaciei: „Condamn cu fermitate astfel de acte extremiste”

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, ca este socat sa afle ca premierul Slovaciei, Robert…

12 minute ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

O oră ago

A fost impuscat premierul Slovaciei. Au fost cel putin trei focuri de arma

Premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova dupa o sedinta de guvern, el fiind…

O oră ago

Militarii rusi au oprit traficul auto pentru a ataca cu rachete Grad regiunea Harkov din Ucraina. Soferii privesc „spectacolul” din masini – Video

Imagini ireale publicate chiar de armata Rusiei pe retelele de socializare. In mijlocul unei sosele…

2 ore ago

Falsitatea „reformelor” lui Ciolacu, evidentiata de Comisia Europeana: „Deficitul guvernamental se va inrautati semnificativ”

Comisia Europeana avertizeaza ca deficitul guvernamental va urca la 6,9% din PIB in 2024 si…

O oră ago