Emisarul lui Trump: „Protestele – sursa de inspiratie, de admiratie”. Dragnea: „Protestele – manipulare ultraprofesionista din afara tarii, din SUA”

news

Adjunctul asistentului pentru afaceri europene si euroasiatice al secretarului de stat al SUA, Hoyt Yee, se afla in Romania, el tinand sa transmita un mesaj apasat ca Statele Unite urmaresc cu atentie situatia statului de drept in Romania.

La o intalnire cu un grup de jurnalisti romani, Yee a subliniat repetat necesitatea ca Romania sa fie guvernata de principiile care stau la baza statului de drept.

„Incidentul mentionat (slabirea statului de drept prin OUG 13) a fost indeaproape urmarit de Washington si de alte capitale europene, pentru ca noi credem — si intelegem ca si romanii cred acest lucru – ca in orice democratie, statul de drept este important. Este important in primul rand pentru acea tara, este important pentru democratie; pentru ca o tara sa fie puternica, sa reziste, sa poata raspunde nevoilor si dorintelor cetatenilor sai, ea trebuie sa fie guvernata de statul de drept.

Probabil ati vazut saptamana trecuta la Bruxelles si la Munchen declaratiile unora dintre liderii americani – vicepresedintele Mike Pence, secretarul de stat Rex Tillerson — ca noi credem ca relatia dintre Europa si Statele Unite se bazeaza pe valorile comune ale democratiei, libertatii si statului de drept. Cu alte cuvinte, obiectivele noastre comune de a promova pacea si prosperitatea in regiunea transatlantica nu au fost alese la intamplare, ci se bazeaza pe o mostenire comuna, pe o experienta comuna si, chiar mai important, pe niste valori comune. Iar aceste valori sunt importante ca fundament al cooperarii noastre. Asadar, in cazul oricarei tari, fie ca este vorba despre Romania sau orice alta tara cu care avem o relatie stransa, in special in cazul partenerilor NATO, suntem atenti la situatia statului de drept, ca si la situatia economica sau situatia politica a tuturor statelor partenere si prietene.

Acestea sunt importante pentru securitatea si stabilitatea acelor tari, dar si pentru NATO – daca vorbim despre o tara membra NATO – sunt importante pentru SUA. Asadar, cred ca mesajul nostru in acele declaratii, atat in declaratia comuna a celor sase ambasade, cat si in cea publicata de Washington in aceeasi perioada, accentul se pune pe atasamentul nostru puternic fata de statul de drept, pe credinta ca e important pentru relatie ca toate tarile implicate sa demonstreze loialitate fata de acele valori. Ca in cazul oricarei organizatii, institutii, structuri, trebuie sa existe un fundament, iar pentru noi acea fundatie este reprezentata de acele valori. Daca angajamentul fata de aceste valori este puternic, daca actiunile institutiilor sustin, consolideaza aceste valori, atunci structura organizatiei va fi puternica. Daca fundatia este slabita, daca angajamentul fata de aceste valori este slab, acest lucru afecteaza inevitabil si restul structurii. Asadar, obiectivul nostru este sa ajutam la consolidarea statului de drept, la consolidarea angajamentului fata de acele valori, fata de toate promisiunile asumate. I-ati auzit pe liderii nostri vorbind la Munchen si la Bruxelles despre nevoia ca toti aliatii NATO sa aloce 2% din PIB pentru aparare. Acesta este un alt exemplu de situatie in care dorim sa-i vedem pe aliati indeplinindu-si obligatiile. Indeplinirea obligatiilor presupune si angajament fata de statul de drept”, a declarat Yee, citat de hotnews.ro.

Oficialul american a avut cuvinte de admiratie fata de cei care au iesit in strada pentru a cere abrograrea OUG 13.

„Nu am fost surprinsi ca romanii si-au demonstrat in numar mare sprijinul fata de statul de drept si impotrivirea fata de orice eforturi percepute ca slabind statul de drept. Nu a fost surprinzator pentru noi, ci a fost o sursa de inspiratie, de admiratie, la Washington si, sunt sigur, in multe capitale, vazand democratia in actiune, vazand oamenii sustinand ideile in care cred si trimitand mesaje reprezentantilor alesi de ei. Cred ca a fost foarte important si am apreciat faptul ca la scurt timp dupa proteste, prim-ministrul s-a distantat de initiativa, de schimbarile la Codul Penal care au fost cauza protestelor.

Acest lucru a demonstrat ca a reactionat la motivele protestelor oamenilor. Acest lucru ne ofera incredere ca democratia este puternica in Romania. Totodata, cred ca este o situatie pe care vrem sa continuam sa o urmarim, asa cum am vazut si astazi ca exista in continuare protestatari in fata cladirii Guvernului. Cred ca acest lucru are o semnificatie importanta si reaminteste in acelasi timp ca suntem si trebuie sa fim cu totii interesati de urmatorii pasi. Suntem increzatori ca guvernul va lua masurile adecvate pentru a-i asigura din nou pe cetateni de angajamentul sau fata de statul de drept si pentru a-si asigura aliatii, inclusiv pe Statele Unite, ca isi pastreaza angajamentul fata de aceasta valoare foarte importanta pe care se bazeaza Parteneriatul Strategic si NATO”, a mentionat Yee.

In schimb, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a tinut sa declare, miercuri seara, la Antena 3 ca protestele sunt rezultatul unei „manipulari ultraprofesioniste” care si-ar avea originea in Statele Unite.

„In ce priveste mitingul mare, imi asum eu si nu regret can-am lasat sa vina un miting mare in Bucuresti, pentru ca n-am vrut sa se escaleze un conflict oricum creat artificial si sustinut printr-un mecanism, masinarie de manipulare ultraprofesionista care nu a fost nascuta in Romania si care a fost folosita. Am tot primit in ultimele zile studii comparative cu proteste din America si alte tari. Acelasi tip de mesaje si de afise, foarte multe asemanari”, a spus Dragnea in fata lui Mihai Gadea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: