Emisiile globale de CO2 legate de energie au atins un nivel record in 2023. China a contribuit masiv

pagina verde

poluare

Emisiile globale de CO2 legate de energie au crescut cu 1,1% in 2023, atingand un nivel record, in special din cauza productiei hidroelectrice scazute cauzate de seceta si de cresterea economiei Chinei, a anuntat vineri Agentia Internationala de Energie (AIE), relateaza Le Figaro.

Aceste emisii energetice, care reprezinta aproximativ 90% din dioxidul de carbon emis de oameni, au crescut cu 410 milioane de tone, ajungand anul trecut la 37,4 miliarde de tone, potrivit acestui raport de referinta al AIE, cu sediul la Paris.

Tendinta pare totusi mai putin nefasta decat in anul precedent, intrucat emisiile au crescut cu 490 de milioane de tone in 2022. Rezultatele din 2023 au fost inrautatite de o scadere record a productiei hidroelectrice mondiale, legata de secetele severe si prelungite, care au afectat mai multe regiuni ale lumii. Numai acest efect a dus la o crestere a emisiilor de aproximativ 170 de milioane de tone: tarile in cauza (China, Canada, Mexic etc.) au recurs, de fapt, la alte mijloace in locul productiei de energie electrica curate, cum ar fi pacura sau carbunele.

China, care a adaugat 565 de milioane de tone de CO2 la bilantul global, si-a continuat, la randul ei, cresterea economica bogata in emisii, initiata dupa criza Covid-19. O tendinta contrara celei a economiilor avansate, care au inregistrat o scadere record a emisiilor, in ciuda cresterii PIB-ului lor, cu o utilizare a carbunelui la cel mai scazut nivel de la inceputul anilor 1900.

Cifrele din 2023 nu merg in directia buna, in timp ce emisiile de gaze cu efect de sera, toate sectoarele combinate, trebuie sa scada cu 43% pana in 2030 fata de 2019 pentru a respecta limita de 1,5°. C, stabilita prin Acordul de la Paris, potrivit IPCC. De asemenea, aceste emisii globale trebuie sa atinga un varf pana in 2025. Dar AIE doreste sa sublinieze contributia importanta a energiilor „curate”, inclusiv a energiilor regenerabile.

„Tranzitia catre energia curata continua rapid si reduce emisiile – chiar si in conditiile in care cererea mondiala de energie creste mai rapid in 2023 decat in 2022”, subliniaza directorul executiv al AIE, Fatih Birol.

Intre 2019 si 2023, emisiile legate de energie au crescut cu aproximativ 900 de milioane de tone. Dar, subliniaza AIE, aceasta cifra ar fi fost de trei ori mai mare fara implementarea a cinci tehnologii-cheie: solara, eoliana, nucleara, pompe de caldura si masini electrice.

De asemenea, agentia publica vineri un raport separat dedicat in mod special pietei energiei curate, care raporteaza o crestere puternica a energiei solare si eoliene. Dar aceasta desfasurare a ramas „prea concentrata in economiile avansate si in China”, in timp ce restul lumii a ramas in urma.

„Avem nevoie de eforturi mult mai mari pentru a permite economiilor emergente si in curs de dezvoltare sa isi sporeasca investitiile in energia curata,” a subliniat Fatih Birol.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: