Enigmele istoriei: Misterul relatiilor dintre Hitler si China in perioada nazista

life

In China circula tot felul de informatii despre simpatia lui Adolf Hitler pentru aceasta tara. Fuhrerul ar fi fost prieten bun cu liderul chinez Chiang Kai-Shek si ii adora pe clasicii chinezi. Cat adevar exista in aceste informatii??

In vremea sederii sale in Viena, prin 1910, Hitler isi castiga traiul desenand carti postale. Se spune ca la acea vreme Hitler a dezvoltat o relatie destul de stransa cu o familie de chinezi, Cheung, care l-a gazduit si l-a sustinut financiar.

Dupa perioada austriaca, Hitler ar fi ordonat cautarea familiei care i-a facut atat bine, dar aceasta nu a fost gasita. In schimb, in autobiografia sa, Hitler elogiaza despre aceasta familie de chinezi.

Exista dovezi?

Nu se stie daca aceasta istorie corespunde realitatii. In „Mein Kampf” nu vom gasi detalii despre acest subiect. Istoricul Peter Longerich, care a publicat, nu demult, o biografie extinsa a lui Hitler, dupa ce, mai inainte, publicase si biografiile lui Goebbels si Himmler, spune ca nu a descoperit dovezi in legatura cu acest subiect, dar nu este exclus ca zvonurile sa fie adevarate.

„Daca, intr-adevar, Hitler a avut legaturi cu o familie de chinezi, este posibil sa o fi redus la tacere din cauza convingerilor sale rasiste. Pentru ca, dupa el, si rasa asiatica era o rasa fara valoare”, adauga istoricul.

„In timpul domniei nazismului in Germania, s-au facut eforturi pentru a fi impiedicate casatoriile intre germani si asiatici”, mai spune istoricul. In aceasta atitudine a lui Hitler fata de asiatici gasim o singura exceptie: japonezii. El vorbea de poporul japonez exaltare, privindu-l ca pe un „popor razboinic”.

Alianta lui cu Japonia ar putea fi legata, mai degraba, de strategia sa militara. A considerat ca o eventuala alianta cu Japonia va indrepta atentia SUA catre Oceanul Pacific si nu spre Europa. In concluzie, afirmatia ca „Hitler nu ii suferea pe japonezi si, in principiu, ar fi vrut o alianta cu China este doar supozitie”, continua Longerich.

Hitler si Chiang Kai-Shek au fost prieteni?

Site-ul publicatiei chineze, „Ziarul Poporului”, de asemenea, isi aduce aportul la imprastierea a tot felul de mituri despre Hitler. Un mare interes a starnit un articol numit „Iubire si ura intre Hitler si Chiang Kai-Shek.

In articol se spune ca presedintele chinez de atunci ar fi impartasit ideile societatii germane, ba chiar si-ar fi trimis fiul la Berlin sa invete obiceiurile nemtesti. Poate fi adevarat. Numai ca, dupa aceasta informatie, in material se adauga o teza senzationala conform careia, odata cu venirea nazistilor la putere, cele doua tari ar fi intrat intr-o adevarata luna de miere.

Printre altele, se vorbeste de trimiterea de experti militari germani in China. Acest lucru s-a intamplat cu mult inainte de venirea lui Hitler la putere. „In afara de asta, in Germania nazista, acesti trimisi militari nu erau considerati ca trimisi ai Reich-ului”, spune Longerich. Hitler a pus capat cursului prochinez al ministerului de Externe in 1937, cand Japonia a atacat China. In conflictul nipono-chinez, „Hitler si consilierul lui pe probleme de politica externa, Ribbentrop, se pozitioneaza de partea Japoniei”, mai spune istoricul.

Unde este, deci, simpatia dintre Hitler si presedintele chinez care, conform ziarului chinez citat mai sus, este dovedita de corespondenta dintre cei doi? Daca Hitler ar fi avut simpatii mari fata de China, atunci a fost al naibii de diabolic sa le ascunda atat de bine. Conform istoricului Longerich, nu exista dovezi ale simpatiei lui Hitler fata de China, rezultate din convorbiri cu apropiatii sai.

Nu exista nici dovezi ale apropierii Fuhrer-ului fata de cultura chineza. Conform zvonurilor, langa patul sau, pe noptiera, stateau traduceri ale clasicilor chinezi. Tot informatii neconfirmate spun ca Hitler iubea „Arta Razboiului” de Sun Tzu . Numai ca acest scriitor chinez nu putea fi autorul favorit al lui Hitler pentru ca era un mare pacifist. „Razboiul se poarta doar atunci cand nu poate fi evitat”, spunea Sun Tzu.

Ce stiu chinezii?

Ramane intrebarea de ce unii chinezi cauta cu orice pret sa dea impresia unei apropieri intre Hitler si China? „In China mi se spune adesea ca, in Al Doilea Razboi Mondial, o tara atat de mica precum Germania a reusit sa ingenuncheze Europa, acesta fiind un urias succes”, spune Thomas Heberer, expert pe probleme asiatice. „In spatele exaltarii chinezilor fata de Hitler, sta, probabil, dorinta lor de a avea un lider puternic care sa uneasca poporul si, sub autoritatea sa, sa il faca puternic si invincibil”, crede el.

In acelasi timp, chinezii nu stiu aproape nimic despre ororile comise de nazisti in timpul razboiului. „Intelectualii chinezi cunosc atat de putine lucruri despre ororile nazismului, cam cat intelectualii germani cunosc despre Razboaiele Opiului”, scrie Sven Hencke in cartea sa „Nunta goala: Cum am invatat sa iubesc China” in care acesta descrie experientele sale de viata din tara asiatica.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: