Epidemiologul sef al Chinei, care a contribuit la lupta anti-COVID, a murit subit, la doar 60 de ani

externe

Wu Zunyou, deces, epidemiolog, China, Covid-19

Wu Zunyou, epidemiologul care a implementat masurile stricte de combatere a epidemiei de Covid-19 in China, soldate cu suspendarea accesului in orase si carantinarea a zeci de milioane de oameni la casele lor, a murit vineri. El avea 60 de ani.

Un anunt al Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din China nu a precizat cauza mortii subite a lui Wu, dar a spus ca „masurile de salvare au esuat”.

Starea de sanatate a lui Wu fusese precara. El a disparut din atentia publicului timp de cateva luni anul trecut, dupa ce fusese diagnosticat cu cancer, transmite Associated Press.

Wu, care si-a obtinut masteratul si doctoratul la Universitatea din California, Los Angeles, si-a petrecut o mare parte din prima parte a carierei sale lucrand la prevenirea HIV/SIDA in China.

Wu a avut un rol esential in dezvoltarea politicii emblematice a Chinei in ceea ce priveste epidemia de HIV in randul consumatorilor de droguri intravenoase, potrivit biografiei sale de pe site-ul UCLA. In semn de recunoastere a acestei activitati, a primit Premiul International Rolleston 2005. Ulterior, a primit si o medalie de aur UNAIDS in 2008 pentru intreaga sa activitate.

Cu toate acestea, in timp ce China se lupta cu virusul COVID-19, Wu a ajuns sa fie criticat de unii pentru alegerea sa de a-si exprima public sprijinul pentru masurile stricte de control al virusului din tara, chiar si atunci cand punctele slabe ale strategiei deveneau tot mai pronuntate.

Mega-orasul Shanghai a fost nepregatit pentru o carantina totala, iar locuitorii sai s-au luptat pentru a gasi alimente si produse de prima necesitate, in timp ce multora le-a fost, de asemenea, greu sa aiba acces la servicii medicale urgente, deoarece oamenilor li s-a interzis sa iasa din casele lor sau chiar sa intre in spitale.

In privat, Wu nu era de acord cu excesele strategiei zero-COVID, dar se simtea neputincios sa se opuna acesteia.

Pe masura ce zero-COVID a devenit nesustenabila in toamna anului 2022, el a scris un raport intern in care indemna guvernul sa evite masurile excesive. Dar in conferintele publice de presa din ultimii ani, el a exprimat linia oficiala.

Wu a imbatranit vizibil in timpul luptei cu virusul. El a fost fotografiat in 2020 cu parul in mare parte negru; in 2022, suvitele sale devenisera in intregime gri.

Vestea mortii lui Wu a venit la doar o zi dupa ce a fost anuntat decesul fostului premier Li Keqiang. Li a fost liderul nr. 2 al tarii in timpul pandemiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: