Episcop la Serbarea de la Tebea: „Anul acesta se aleg conducatorii tarii. Pentru a avea conducatori buni, intreg poporul roman sa cerem cu staruinta ajutorul lui Dumnezeu”

news

Episcopul Nestor

Peste 3.000 de oameni au fost prezenti, duminica, la Serbarile Nationale de la Tebea, desfasurate in cimitirul din localitate in memoria eroului national Avram Iancu, de la a carui nastere s-au implinit anul acesta 200 de ani.

Manifestarile comemorative au inceput duminica dimineata la biserica din cimitirul de la Tebea, cu Sfanta Liturghie oficiata de un sobor de inalti ierarhi bisericesti, urmata de o slujba de pomenire a lui Avram Iancu si depunerea de coroane de flori la mormantul acestuia.

„Avram Iancu a dorit si a luptat jertfelnic pentru fericirea celor multi. Motiv pentru care si este considerat erou national si el trebuie sa fie model vrednic de urmat, nu doar pentru conducatori, asa cum am crede noi, ci pentru fiecare dintre romani. In curgerea acestui an au fost alesi si inca se vor mai alege conducatorii tarii. Pentru a avea conducatori buni, asa cum ne dorim cu totii, intreg poporul roman sa cerem cu staruinta ajutorul lui Dumnezeu. Pentru ca alesii sa fie daruiti cu intelepciune si luminare a mintii, sa fie iubitori de patrie si neam, precum Iancu, si mai ales sa fie jertfitori pentru a contribui substantial la binele comun si pentru a aduce un strop de fericire in viata vremelnica a celor multi. Pentru ca rasplata lor sa fie dobandirea fericirii celei adevarate in imparatia lui Dumnezeu. Vesnica sa-i fie pomenirea din neam in neam eroului nostru national, Avram Iancu!”, a spus, in cuvantul sau, episcopul Devei si Hunedoarei, PS Nestor, citat de Agerpres.

La manifestari au fost prezenti parlamentari, lideri politici, reprezentanti ai institutiilor administrative ale statului din judetul Hunedoara si cele invecinate, delegati ai partidelor politice si institutiilor deconcentrate ale statului.

La finalul depunerii coroanelor de flori a avut loc o defilare a garzii de onoare, iar de la ora 14,30 pe scena in aer liber de la Tebea vor urca nume importante ale folclorului romanesc, intr-un spectacolul organizat de Consiliul Judetean Hunedoara prin Centrul de Cultura si Arta.

Avram Iancu s-a nascut in anul 1824, in localitatea Vidra de Sus, intr-o familie de moti instariti. De profesie avocat, Avram Iancu a jucat un rol important in Revolutia de la 1848 din Transilvania. A fost unul dintre initiatorii si organizatorii adunarilor de la Blaj din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848 si conducatorul cetelor inarmate de tarani si de mineri din Muntii Apuseni, in randurile carora si-a castigat o mare popularitate.

Avram Iancu s-a stins din viata la 10 septembrie 1872 la Baia de Cris si a fost ingropat la Tebea, langa Gorunul lui Horea.

Iohannis: „Avram Iancu a fost un lider desavarsit, care a inspirat si a motivat mii de oameni prin devotamentul sau pentru o cauza dreapta”

Alaturi de celelalte figuri importante ale pasoptismului, Avram Iancu a promovat valorile si idealurile europene care au stat la baza Romaniei moderne de astazi, stat membru important al Uniunii Europene si al NATO, a transmis presedintele Klaus Iohannis duminica, in mesajul cu prilejul Serbarilor Nationale Tebea 2024.

Mesajul presedintelui a fost prezentat de catre Mihai Somordolea, consilier de stat la Departamentul Securitatii Nationale – Secretariat CSAT.

„Il omagiem astazi, cu emotie, pe Avram Iancu, una dintre cele mai proeminente figuri ale spiritului revolutionar pasoptist si un simbol al luptei pentru emanciparea nationala si sociala. Alaturi de celelalte figuri importante ale pasoptismului, precum Nicolae Balcescu, Mihail Kogalniceanu, I.C. Bratianu sau George Baritiu, Avram Iancu a promovat valorile si idealurile europene, care au stat la baza Romaniei moderne de astazi, stat membru important al Uniunii Europene si al NATO. Spiritul ‘Craisorului Muntilor’ a dainuit peste timp si continua sa inspire prin forta, tenacitatea si nobletea idealurilor care au facut din Avram Iancu cel mai mare erou national al romanilor din Transilvania”, a afirmat seful statului in mesajul sau.

El a adaugat ca incarcatura simbolica a sarbatorii de duminica de la Tebea este una speciala in acest an proclamat „Anul Avram Iancu”, la doua secole de la nasterea sa.

„Demn de statura istorica a inaintasului sau Horea, Avram Iancu a fost un lider desavarsit, care a inspirat si a motivat mii de oameni prin devotamentul sau pentru o cauza dreapta, prin perseverenta si prin puterea sa de sacrificiu. Avram Iancu a militat intotdeauna pentru solidaritate, dialog si intelegere reciproca, vazute nu doar ca mijloace de dobandire a libertatii, ci si ca resorturi menite sa contribuie la promovarea constiintei nationale si la dezvoltarea statului roman. Romanii sunt urmasii si beneficiarii sacrificiului si ai eforturilor neincetate ale lui Avram Iancu si ale camarazilor sai pentru marile idealuri ale vremii – dreptate sociala, egalitate in drepturi, libertate si independenta economica”, a mentionat Iohannis.

Acesta a mai spus ca este imbucuratoare si emotionanta prezenta numeroasa a celor care s-au reunit la Gorunul lui Horea pentru a-l cinsti.

„Sunt increzator ca, atat timp cat ne cinstim eroii si continuam sa ducem mai departe mostenirea lor, avem un viitor prosper in fata, intr-o Romanie puternica, moderna si democratica, parte a marii familii europene”, a conchis presedintele Iohannis.

Peste 3.000 de oameni au fost prezenti, duminica, la Serbarile Nationale de la Tebea, desfasurate in cimitirul din localitate in memoria eroului national Avram Iancu, de la a carui nastere s-au implinit anul acesta 200 de ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: