Erdogan a prabusit economia Turciei. Preturile au crescut cu peste 73% in ultimul an: „Erdogan si-a pierdut ultima sa credibilitate economica”

externe

Preturile din Turcia au crescut in luna mai cu 73,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mult din ultimii 23 de ani, in timp ce tara se confrunta cu cresterea costurilor alimentare si energetice si cu strategia neortodoxa de lunga durata a presedintelui Recep Tayyip Erdogan privind politica monetara, transmite CNBC, citat de news.ro.

Preturile alimentelor in tara de 84 de milioane de locuitori au crescut cu 91,6% de la an la an, a raportat agentia de statistica a tarii, aducand in vedere clar problema cu care se confrunta consumatorii obisnuiti, in conditiile in care blocajele lantului de aprovizionare, cresterea costurilor energiei si razboiul Rusiei in Ucraina alimenteaza inflatia globala.

Turcia s-a bucurat ani de zile de o crestere economica rapida, dar Erdogan a refuzat in acelasi timp sa majoreze in mod semnificativ dobanzile pentru a reduce inflatia rezultata, descriindu-se ca un dusman al acestora.

Rezultatul a fost o lira turceasca in scadere si mult mai putina putere de cumparare pentru turcii cu venituri medii.

Erdogan a instruit banca centrala a tarii, despre care analistii spun ca nu are independenta fata de el, sa reduca in mod repetat dobanzile imprumuturilor, anul trecut, chiar daca inflatia a continuat sa accelereze.

Sefii bancilor centrale care si-au exprimat opozitia fata de acest curs de actiune au fost concediati; pana in primavara lui 2021, banca centrala a Turciei a avut patru guvernatori in doi ani.

Presedintele turc a promis ca va oferi un nou model economic, care va aduce un boom al bogatiei exporturilor, datorita unei lire mai ieftine, iar apoi sa abordeze inflatia scapand de deficitul comercial de lunga durata al Turciei.

Acest lucru nu s-a intamplat, iar acum costurile vertiginoase pentru importurile de energie care trebuie platite in dolari, mult mai multi dolari, din cauza slabiciunii lirei, exercita o presiune intensa asupra economiei.

Analistii economici se asteapta ca traiectoria inflatiei din Turcia se va inrautati.

”Concentrarea asupra masurilor neortodoxe fata de politica monetara conventionala este putin probabil sa rezolve problema inflatiei si anticipam niveluri care vor depasi 80% in termeni anuali, in T3-22”, a scris pe Twitter Ehsan Khoman, director de cercetare a pietelor emergente pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa la MUFG Bank, in urma publicarii cifrelor.

Vorbind la CNBC, Khoman a adaugat ca se asteapta ca inflatia din Turcia sa ”ramane de peste 70% in termeni anuali, pana in noiembrie, din cauza confluentei preturilor ridicate ale marfurilor, a costurilor de productie interna in crestere si a unei lire care se depreciaza brusc”.

”Turcia inapoi in epoca inflatiei din anii 1990. Se pare ca Erdogan si-a pierdut ultima sa credibilitate economica”, a scris Holger Zschapitz, editor financiar la cotidianul german Die Welt, pe Twitter. ”Strategia neortodoxa a lui Erdogan de a gestiona economia de 790 de miliarde de dolari ale tarii a continuat sa aiba un efect advers”, a scris el intr-un alt tweet.

Cifra de 73,5% pentru indicele preturilor de consum din Turcia este in crestere fata de 70% in luna anterioara.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: