Erdogan e foc si para pe Merkel. „Cum va mai putea da ochii cu mine?

externe

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat-o aspru pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pentru faptul ca nu a putut opri votul din Bundestag care recunoaste genocidul armean din 1915.

Erdogan a declarat ca nu a inteles de ce Merkel nu a insistat pe langa partidul din care face parte sa voteze impotriva acestei optiuni, noteaza agentia DPA.

„Acum ma intreb cum vor putea liderii germani, dupa o astfel de decizie, sa dea ochii cu mine si cu prim-ministrul nostru, in persoana”, a spus Erdogan in mai multe interviuri publicate in Hurriyet si pro-guvernamentalul Yeni Safak.

Erdogan a refuzat sa precizeze ce masuri ar putea lua Turcia ca raspuns la aceasta decizie, declarand insa ca nu exclude nimic si ca guvernul inca evalueaza. Ankara si-a rechemat deja ambasadorul din Berlin.

Erdogan a avertizat ca Germania poate pierde un prieten important, aducand aminte de numarul mare de turci care locuiesc in aceasta tara. Presedintele turc a mai spus ca votul a fost strict o chestiune turco-germana si ca nu va influenta acordul Turcia-UE cu privire la refugiati.

Cu toate acestea, Erdogan a criticat UE pe marginea acestui subiect, spunand ca fondurile promise inca nu au ajuns la el, adaugand ca acordul ar putea fi intrerupt oricand. Intre 800.000- 1,5 milioane de armeni este estimat ca ar fi murit in 1915, odata cu prabusirea Imperiului Otoman.

In calitate de succesor al Imperiului otoman, Turcia recunoaste unele dintre crime, dar neaga vehement ca ar fi vorba de un genocid, sustinand ca au murit oameni de ambele parti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: