Suedia demonstreaza ca Erdogan a inscenat lovitura de stat din Turcia. Detaliile care demasca planul dictatorului au fost facute publice

analize

Puciul esuat de anul trecut din Turcia nu este altceva decat un scenariu fals orchestrat de presedintele autocrat al Turciei Recep Tayyip Erdogan si acolitii sai pentru a crea un pretext pentru o persecutie in masa a criticilor si oponentilor sai, intr-o stare de urgenta perpetua, arata un nou studiu al Centrul pentru Libertate din Stockholm (SCF).

Pe baza datelor disponibile publicului, rechizitorii, marturii in salile de judecata, interviuri private, comentariile si opiniile expertilor militari si alte probe colectate de catre cercetatori, SCF este destul de increzator ca nu a fost vorba de o lovitura de stat esuata. In plus, interventia militara nu a respectat procedurile in cazul unei tentative de lovituri de stat, mobilizarea a fost destul de mica, inexistanta in alte orase, si operatiunea a fost prost gestionata.

„Aceasta a fost o continuare a unei serii de scenarii false, care au fost descoperite in ultimii doi ani, sub conducerea autoritara a regimului Erdogan”, a declarat Abdullah Bozkurt, presedintele SCF.

El a explicat ca Erdogan a ordonat sa circule, pe scara larga, zvonurile legate de lovitura de stat in capitala turca si a pus in scena intreg spectacolul, pentru a persecuta opozitia.

Judecand dupa rezultatele asa-zisei lovituri de stat, Erdogan si-a consolidat puterea, si-a inabusit opozitia si chiar a lansat incursiunea militara la frontiera cu Siria, lucru pe care-l planuia de multa vreme.

Iata cateva dintre concluziile raportului detaliat, care are 191 de pagini si care a fost publicat deocamdata in turca, despre ce s-a intamplat in urma cu doi ani in Turcia:

– Un decalaj imens a aparut intre fapte si versiunea guvernului privind lovitura de stat, in ciuda eforturilor intense ale regimului de a cenzura alte voci, in ciuda propagandei, presiunilor, amenintarilor si chiar relelor tratamente si tortura. Marturii de la inculpati si dovezile descoperite pana in prezent consolideaza ideea ca puciul esuat a fost o inscenare.

– Declaratiile publice in ceea ce priveste lantul de evenimente in ziua loviturii de stat, povestea lui Erdogan care difera chiar fata de rechizitoriile emise de justitie care este strict controlata de regimul sau, masurile antidemocratice luate dupa 15 iulie, inchiderea a mii de institutii si arestarea a zeci de mii de civili arunca o umbra lunga asupra evenimentelor din acea zi.

– Faptul ca seful serviciului de informatii din Turcia, Hakan Fidan, stia despre lovitura de stat in avans, potrivit propriilor declaratii scrise trimise la Parlament, dar nu a informat nici premierul, nici presedintele, consolideaza ideea ca lovitura de stat a fost o inscenare.

– Nu exista nici o explicatie pentru ccare functionarii care sunt, in primul rand, responsabil pentru descoperirea, zadarnicirea si impiedicarea unei tentative de lovitura de stat au ramas impasibili pe 15 iulie, chiar dupa ce au aparut zvonurile unui puci.

– Faptul ca Hakan Fidan s-a intalnit cu inalti oficiali militari cu doar cateva ore in ziua loviturii de stat, apoi s-a deplasat la sediul Statului Major General, in ciuda presupului pont ca urma o lovitura de stat, si a lasat sediul militar neaparat nu se justifica nici astazi. Chiar si asa, gruparea care ar fi declansat puciul nu a obtinut sprijinul Marilor Unitati si nu a reusit sa exploateze capturarea Sefului de Stat Major. Erdogan a epurat Armata de mai multi generali incomozi si a numit oameni fideli in punctele cheie.

– De asemenea, este important de remarcat ca seful Statului Major General Hulusi Akar a facut declaratii contradictorii. Marturiile martorilor si a inculpatilor nu confirma varianta lui Akar. Expertii militari SCF au subliniat ca tentativa de lovitura de stat ar fi putut fi oprita cu usurinta, iar traseele asa zisilor pucisti puteau fi blocate cu masuri extrem de simple.

– Atacarea din elicopter a sediului serviciilor secrete nu a reusit mare lucru. Intr-o tara ca Turcia, este de asteptat ca sistemele de comunicatie sa fie redundante, iar cladirile fortelor speciale sa fie protejate impotriva loviturilor aeriene. Avand controlul radar si aerian, pucistii nu reusesc sa-l localizeze pe presedinte, care este insa in contact permanent cu posturile media occidentale. Focurile trase impotriva manifestantilor ranesc cativa oameni, insuficient ca sa-i sperie pe fidelii lui Erdogan, dar cu impact emotional urias, care revolta toata populatia impotriva militarilor.

– Este foarte neobisnuit si ciudat pentru ca unii comandanti ai armatei plecasera de la post, unii chiar la nunti, in contextul in careei spun ca au existat informatii credibile si alarmante in privinta unei incercari de lovitura de stat. Acest lucru este impotriva traditiilor stabilite, practicilor si regulilor armatei turce.

– Varianta oficiala arata ca 8.651 de ofiteri au luat parte la lovitura de stat, ceea ce inseamna 1,5 la suta din totalul personalului militar in armata turca. Dar chiar si aceste numere nu reflecta mobilizarea care a fost vazuta la sol in timpul asa zisului puci, mult disproportionata fata de ce spune Erdogan ca era o amenintare.

– Chiar si dupa un an intreg, guvernul turc nu a reusit sa prezinte dovezi solide care sa demonstreze ca miscarea Gulen ar fi fost in spatele tentativei loviturii de stat.

– Declaratiile luate aparent sub tortura in arest au fost ulterior infirmate de catre inculpati in instanta.

– Turcia nu mai este o tara guvernata de statul de drept si a principiilor democratice. Turcia este acum un stat condus de decrete guvernamentale sub stare constanta de urgenta. Sistemul judiciar este sub monitorizarea completa a guvernului, libertatea presei si de exprimare sunt inexistente, iar functionarii si politicienii din opozitie sunt in spatele gratiilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: