Erdogan, primul interviu dupa referendum. Sfidator la CNN: „Sunt muritor si eu, credeti-ma. Pot sa mor oricand”

externe

Intr-un interviu acordat pentru CNN, Recep Erdogan a insistat ca planurile sale de a-si mari puterea nu il transforma in dictator.

Liderul turc a declarat ca reforma constitutionala, sustinuta prin referendum de o majoritate subtire, nu este dedicata persoanei sale.

„Sunt muritor si eu, credeti-ma. Pot sa mor oricand”, a declarat Erdogan in palatul sau imens din Ankara. Este primul interviu pe care presedintele turc il acorda dupa referendum.

El a respins acuzatiile ca noile prerogative prezidentiale erau o miza personala, sustinand ca acestea vor imbunatati sistemul politic din Turcia: „Sistemul se schimba, este o transformare in istoria democratica a Turciei”.

Erdogan a negat ca referendumul este un pas spre dictatura: „Unde este dictatura nu exista un sistem prezidential”. „Am avut un vot, democratia isi trage seva de la popor. Este ceea ce numim vointa a natiunii”.

Turcia a respins marti apelul Uniunii Europene pentru initierea unei anchete asupra unor presupuse nereguli la referendumul privind atributiile presedintelui Recep Tayyip Erdogan, cerandu-i sa respecte rezultatul scrutinului, relateaza AFP.

„O astfel de declaratie speculativa din partea unui purtator de cuvant nu poate fi acceptata”, a declarat intr-o conferinta de presa ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik. El a cerut UE sa respecte „procesele democratice”.

Mai inainte, Uniunea Europeana a cerut Turciei „sa deschida o ancheta transparenta” in urma unui raport al unei misiuni comune de observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si Consiliului Europei, estimand ca referendumul de duminica, castigat la limita de Erdogan, a avut loc in conditii inechitabile si care nu au indeplinit criteriile democratice.

Cel mai mare partid de opozitie din Turcia, CHP, a prezentat marti Inaltului Consiliu Electoral (YSK) o cerere de anulare a referendumului, invocand „manipulari” in timpul votului.

CHP si principalul partid prokurd, HDP, pun sub semnul intrebarii mai ales decizia YSK de a considera valide buletinele de vot nemarcate cu stampila oficiala a autoritatilor electorale.

Fara a califica aceasta decizie drept „frauda”, Cezar Florin Preda, seful delegatiei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a trimis observatori in Turcia, a considerat luni ca aceasta „a eliminat o garantie importanta” in scrutin.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: