Erdogan, prins la inghesuiala. Specialisti din Turcia demonstreaza ca referendumul a fost fraudat. Se cere oficial anularea

externe

Decizia de ultim moment a Comisiei electorale turce de a permite folosirea de buletine de vot nestampilate in referendumul de duminica a fost in mod clar nelegala, a impiedicat inregistrarea corecta a voturilor si este posibil sa fi influentat rezultatele referendumului, a anuntat Uniunea asociatiilor de barouri din Turcia, intr-un comunicat citat marti de Reuters.

„Prin aceasta decizie ilegala, responsabilii sectiilor de votare au fost facuti sa creada in mod eronat ca utilizarea de buletine de vot nestampilate este adecvata”, se arata intr-o declaratie a Uniunii difuzata luni seara tarziu, citata de Agerpres.

„Anuntul comisiei electorale, care este clar impotriva legii, a dus la nereguli si a impiedicat o inregistrare a voturilor care sa poata duce la depistarea neregulilor”, subliniaza organizatia avocatilor turci, care indeamna comisia sa dea curs responsabilitatilor sale constitutionale si sa examineze plangerile.

Mai mult, Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formatiune a opozitiei laice din Turcia, va cere oficial marti dupa-amiaza anularea referendumului privind intarirea prerogativelor presedintelui Recep Tayyip Erdogan, a anuntat partidul, intr-un comunicat citat de Reuters.

CHP (social-democrat si laic) precizeaza ca solicitarea va fi depusa la Comisia electorala suprema (YSK) a Turciei de vicepresedintele partidului, Bulent Tezcan, la ora locala 2.30 PM (11.30 AM GMT).

Luni, Partidul Republican al Poporului a cerut anularea referendumului in urma caruia presedintele Recep Tayyip Erdogan isi va extinde prerogativele, anuntand ca intentioneaza sa se adreseze inclusiv Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Vicepresedintele CHP a sustinut ca partidul sau a primit din multe regiuni ale Turciei sesizari despre cazuri in care oameni nu au putut vota ori despre buletine de vot numarate in secret. El a calificat de asemenea drept ilegala decizia Inaltei Comisii Electorale de a accepta buletinele de vot pe care oficialii din sectiile de votare nu au aplicat o stampila obligatorie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: