Erdogan pune la cale o mega-afacere cu Putin. Turcia, membra NATO, vrea sa coopereze cu Rusia pentru construirea de avioane de lupta si submarine

externe

Turcia ar putea coopera cu Rusia pentru construirea de avioane de lupta si submarine, a anuntat presedintele Recep Tayyip Erdogan, conform declaratiilor transmise joi de agentia Anadolu, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Aflat in avionul prezidential care il aducea miercuri de la Soci, unde s-a intalnit cu omologul rus Vladimir Putin, Erdogan le-a vorbit jurnalistilor despre noile proiecte de cooperare militara cu Rusia.

‘Am discutat despre ceea ce am putea face cu privire la constructia de motoare de avioane si avioane de lupta (…) Un alt domeniu in care putem actiona impreuna este constructia de nave. Cu voia lui Dumnezeu, vom putea chiar sa luam dispozitii comune pentru submarine’, a spus Erdogan.

El a subliniat ca nu se pune problema unui ‘pas inapoi’ in ce priveste livrarea unei a doua baterii a sistemului de aparare antiaeriana rusesc S-400. Erdogan a spus ca, dimpotriva, a discutat cu Putin despre ‘cum sa aduca la un nivel mai inalt’ cooperarea militara intre tarile lor.

Declaratiile sale risca sa tensioneze si mai mult relatiile Ankarei cu Washingtonul, care a impus anul trecut sanctiuni Turciei pentru achizitionarea sistemului S-400.

Totodata, Statele Unite au exclus Ankara din programul de fabricare a avionului invizibil F-35, argumentand ca S-400 constituie o amenintare pentru avioanele sale de lupta F-35 si pentru sistemele mai largi de aparare ale NATO.

In discutia sa cu jurnalistii, Erdogan a evocat si acest subiect si a lansat un apel la Statele Unite sa ‘livreze avioanele sau sa restituie’ plata de 1,4 miliarde de dolari efectuata de Ankara in contul avioanelor F-35.

Mai multe subiecte de dezacord opun Ankara si Washington, iar Erdogan declara saptamana trecuta ca relatiile cu presedintele american Joe Biden ‘nu au inceput bine’.

Potrivit lui Erdogan, pe agenda discutiilor cu Putin s-a aflat si construirea a doua noi centrale nucleare in Turcia, in cooperare cu Rusia.

Prima centrala nucleara din Turcia se afla acum in constructie de catre societatea rusa Rosatom si ar urma sa devina operationala in 2023, pentru marcarea centenarului republicii.

Desi Erdogan s-a straduit sa reflecte o atmosfera pozitiva, relatiile ruso-turce sunt complexe, cele doua state avand mai ales pozitii opuse in conflictele din Libia si Siria.

Erdogan nu a dat detalii despre discutiile sale cu Putin cu privire la nord-vestul Siriei, in particular la regiunea Idlib, unde in ultimele saptamani s-au intensificate raidurile fortelor ruse impotriva luptatorilor pro-Ankara.

‘Nu putem nega ca uneori apar probleme in regiune unde asiguram securitatea in Idlib (…) Noi subliniem importanta de a actiona impreuna pe acest subiect’, a aratat presedintele turc.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: