Erdogan RUPE prietenia cu Occidentul: „Sustine terorismul”. Peste cateva zile se va intalni cu Putin

externe

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat marti Occidentul ca „sustine terorismul” si pucistii, in cel mai virulent atac lansat dupa tenativa ratata de lovitura de stat din 15 iulie, scrie AFP.

„Din nefericire, Occidentul sustine terorismul si sta alaturi de pucisti”, a spus seful de stat, intr-un discurs sustinut la Ankara, ca raspuns la criticile din Statele Unite si tarile europene legate de amploarea epurarilor care au urmat puciului ratat.

„Cei pe care ii credeam prietenii nostri iau partea pucistilor si teroristilor”, a repetat acesta, in cadrul unui forum economic.

Acesta a acuzat si faptul ca scenariul loviturii de stat „a fost scris din strainatate”.

„Aceasta lovitura de stat nu a fost doar un eveniment planificat din interior. Actorii au actionat in piesa dupa un scenariu care a fost scris din strainatate”, a spus seful statului, care il acuza pe predicatorul Fethullah Gulen, care traieste in exil in Statele Unite, ca este creierul puciului.

Presedintele turc a criticat si decizia autoritatilor germane de a-l impiedica sa se adreseze prin videoconferinta sustinatorilor adunati duminica la Koln, in vestul Germaniei, cu intentia declarata de a sustine democratia.

El a reprosat Berlinului ca i-a lasat recent sa comunice prin videoconferinta pe reprezentantii Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este angajat in lupta cu armata turca de la expirarea armistitiului, in iulie 2015.

PKK este considerata organizatie terorista de SUA si de UE.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va efectua o vizita la Sankt-Petersburg la 9 august, a confirmat recent vicepremierul turc Mehmet Simsek intr-o intalnire cu vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici la Moscova.

La randul sau, vicepremierul rus a confirmat ca o intrevedere intre presedintii Rusiei si Turciei va avea loc in prima decada a lunii august.

La 29 iunie, presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan, au avut o convorbire telefonica in timpul careia au convenit sa ia masuri pentru normalizarea relatiilor dintre cele doua tari, precum si asupra unei intalniri personale. Putin i-a spus lui Erdogan ca mesajul sau a creat conditiile prealabile pentru reluarea colaborarii.

In mesajul din 27 iunie, la care se referea Putin, presedintele turc cerea scuze pentru moartea pilotului Su-24, exprimandu-si totodata dorinta de a restabili relatiile cu Rusia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Comentarii: