Erdogan sfideaza SUA si anunta o noua ofensiva in Siria: „Nu putem lupta impotriva terorismului asteptand vreo permisiune”

externe

Erdogan, Israel, atac, Gaza, genocid

Turcia nu va astepta ”permisiunea” Statlor Unite sa lanseze o noua ofensiva in Siria, a anuntat duminica presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, raspunzand astfel unui avertisment al Washingtonului.

”Nu putem lupta impotriva terorismului asteptand vreo permisiune”, a declarat seful statului turc, unui grup de jurnalisti, la intoarcerea din Azerbaidjan.

”Ce vom face daca Statele Unite nu-si fac partea in lupta impotriva terorismului? Ne vom descurca singuri”, a adaugat el, potrivit News.ro.

Statele Unite, prin vocea purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat Ned Price, s-au declarat miercuri ”profund ingrijorate” de anuntul de luni al lui Erdogan privind lansarea unei noi operatiuni militare turce in nordul Siriei. Ankara a anuntat ca obiectivul este sa asigure ”zona de securitate” de 30 de kilometri latime, la frontiera turca.

”Condamnam orice escaladare. Sustinem mentinerea liniilor actuale ale armistitiului”, a punctat Ned Price.

Incepand din 2016, Ankara a desfasurat trei ofensive in nordul Siriei impotriva Unitatilor Protectiei Poporului (YPG), o militie kurda pe care o considera drept terorista, dar care a fost sustinuta de catre Statele Unite in lupta impotriva jihadistilor din gruparea Statul Islamic.

Intrebat despre procesul de aderare la NATO al Suediei si Finlandei, caruia Ankara i s-a opus pana acum, presedintele turc a raspuns ca negocierile de miercuri, la Ankara, intre delegatiile suedeza, finlandeza si turca, nu au fost ”pe masura asteptarilor” sale.

Erdogan a acuzat cele doua tari nordice de ”sustinerea terorismului” si a apreciat ca Suedia nu este nici ”sincera”, nici ”cinstita”.

Turcia acuza cele doua tari, dar mai ales Suedia, in care se afla o importanta comunitate de exilati turci, ca adaposteste activisti kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankarail considera o organizatie terorista.

Ea denunta, de asemenea, prezenta pe teritoriile lor a unor sustinatori ai predicatorului Fethullah Gulen, pe care-l acuza de orchestrarea loviturii de stat esuate din iulie 2016.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: