Erdogan trece fatis de partea Rusiei, desi Turcia este membru NATO: „Limbajul amenintator al SUA nu va fi in folosul nimanui”

externe

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri ca limbajul amenintator al SUA nu va fi in folosul nimanui, opinie exprimata de liderul de la Ankara in timp ce relatiile dintre cele doua tari, membre ale NATO, sunt tensionate in legatura cu cazul unui pastor american arestat in Turcia sub acuzatia de terorism, relateaza agentia Reuters.

Adresandu-se presei la Ankara, Erdogan a afirmat ca Turcia nu va face compromisuri referitoare la independenta justitiei si ca declaratiile ”cu caracter evanghelist, sionist” din Statele Unite sunt inacceptabile.

Erdogan a precizat de asemenea ca ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu va avea convorbiri cu secretarul des stat american Mike Pompeo in marja reuniunii ASEAN de la Singapore.

Potrivit AFP, un tribunal turc a refuzat marti anularea masurii de arest la domiciliu in cazul pastorului Andrew Brunson.

Avocatul pastorului a cerut luni eliberarea lui Brunson, precum si ridicarea interdictiei de parasire a teritoriului turc. Dar un tribunal din Izmir (vest) a respins marti cererile.

Pastorul american a fost plasat in arest la domiciliu miercurea trecuta, dupa ce a stat peste un an si jumatate in detentie preventiva. El a fost arestat in octombrie 2016 in cadrul epurarilor lansate de catre Ankara dupa tentativa de puci esuata din iunie acelasi an.

Brunson este acuzat de catre autoritatile turce ca a actionat in contul retelei predicatorului Fethullah Gulen, caruia Ankara ii imputa, in pofida respingerii de catre el a acuzatiilor, puciul, dar si in contul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, rebeli kurzi). Cele doua organizatii sunt considerate ”teroriste” de catre autoritatile turce.

Pastorul Brunson, care locuieste in Turcia de circa douazeci de ani si care conducea, inainte de arestarea sa, o mica biserica protestanta din Izmir, neaga in bloc acuzatiile.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: