Ambitie colosala: Erdogan, „turcul negru” ajuns la putere. A fost UMILIT in tinerete iar acum se razbuna pe „turcii albi” ai elitei

externe

Pe vremuri, in Turcia, nimeni nu isi putea imagina ca un om ca Erdogan ar putea face o asemenea cariera. „Turcii negri”, ca si el, erau pregatiti pentru a fi slujitorii elitei, spune jurnalista turca Cigdem Akyol pentru Deutsche Welle.

„Erdogan este extrem de sensibil la criticile care ii sunt aduse. El nu este un om care priveste inapoi sa caute propriile greseli. Erdogan, pur si simplu, nu suporta ca nimeni sa il critice. Pentru el, acest lucru este similar cu o jignire grava.

El si-a construit un sistem in care este inconjurat doar de lachei ascultatori. Acestia nu il contrazic niciodata si duc la indeplinire tot ceea ce presedintele comanda. Existau voci critici, candva, si in interiorul partidului lui Erdogan. Cu timpul si acestea s-au stins sau au fost izgonite. In partid acum exista frica. Membrii stiu foarte bine ce ii asteapta daca i se impotrivesc sau il critica”, a spus jurnalista.

La intrebarea de unde vine aceasta trasatura a lui Erdogan, jurnalista a raspuns: „Aceasta trasatura a caracterului sau este strans legata de trecutul sau. Erdogan a crescut intr-un cartier sarac. Era vazut ca un asa-numit ‘turc negru’, pentru ca provenea din paturile inferioare ale societatii. Erdogan, insa, a facut o cariera impresionanta. El a castigat in fata sistemului kemalist, in fata oricarei opozitii, dezvoltandu-si in sine ambitia specifica fiecarui outsider.

Tocmai aceasta ambitie s-a transformat in trasatura sa specifica, care nu ii permite sa evalueze lucrurile cu obiectivitate. Erdogan priveste doar inainte, dorind sa acumuleze cat mai multa putere. Vrea sa creeze un sistem prezidential cu puteri largite.

Acum, toate eforturile sale sunt indreptate spre anul 2023 cand se implinesc 100 de ani de la nasterea Turciei moderne. Erdogan vrea sa isi ridice singur statuie si sa continue sa fie presedinte. Asta este chiar posibil. Daca va fi asa, el va fi pus pe aceeasi treapta cu fondatorul republicii turce, Mustafa Kemal Ataturk.

Cu decenii inainte, nimeni nu isi putea imagina un om ca el ajungand la putere. Astfel de personaje erau harazite sa fie slujitori care faceau curat in casele elitelor, asa-numitilor ‘turci albi’. Nimeni nu prevedea ca un astfel de om va ajunge la putere. De aceea putem spune ca a sa cariera este una istorica.

Ceea ce face el acum poate fi interpretat ca o razbunare la adresa grupului dominant, a elitei, si o compensatie pentru toate umilintele pe care a fost nevoit sa le indure”, a incheiat jurnalista turca.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: