Erdogan vrea sa modifice Constitutia, provocand temereri ca isi doreste un nou mandat. El promite: „Noua constitutie nu este pentru mine”

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca nu are nicio ambitie personala de a candida pentru realegere, spunand ca eforturile sale pentru o noua constitutie sunt menite sa beneficieze tara, nu sa-i extinda cariera politica, relateaza publicatyia Turkish Minute.
„Nu cautam o noua constitutie pentru noi insine, ci pentru natiunea noastra”, a declarat Erdogan reporterilor la bordul avionului sau, la intoarcerea din Ungaria, unde a participat miercuri la un summit informal al Organizatiei Statelor Turce. „Nu am nicio ambitie sa fiu ales din nou sau sa fiu din nou candidat”, a mai spus el.
Remarcile lui Erdogan vin pe fondul speculatiilor tot mai mari ca guvernul ar putea incerca sa introduca amendamente constitutionale care i-ar putea deschide calea pentru a candida pentru un alt mandat prezidential, in ciuda limitelor actuale de mandat. Conform constitutiei existente a Turciei, mandatul actual al lui Erdogan, al doilea sau in cadrul sistemului prezidential adoptat in 2018, este asteptat sa fie ultimul sau, cu exceptia cazului in care parlamentul solicita alegeri anticipate.
Criticii au avertizat ca orice incercare de reinterpretare sau revizuire a prevederilor privind limitarea mandatelor ar putea submina statul de drept si concentra si mai mult puterea in ramura executiva. Erdogan, care a dominat politica turca timp de mai bine de doua decenii, a fost acuzat anterior ca a folosit reforme constitutionale pentru a-si prelungi mandatul.
Erdogan a adaugat: „Nu mai vrem o constitutie scrisa de pucisti militari care dau lovituri de stat, avem nevoie de una redactata de civili. … Nu exista niciun motiv pentru care o astfel de constitutie sa nu fie posibila. Nu exista nicio disputa cu privire la primele patru articole”, a spus el, referindu-se la principiile fundamentale ale Republicii Turce, inclusiv secularismul si statul unitar.
Constitutia actuala a Turciei a fost elaborata in urma unei lovituri de stat militare din 1980 si este criticata pentru ca este antidemocratica. In timp ce Erdogan insista ca eforturile sale de reforma au ca scop democratizarea, criticii suspecteaza ca ar putea deschide usa pentru inca un mandat.
Conform actualului sistem prezidential, adoptat printr-un referendum in 2017, presedintele poate exercita doua mandate de cate cinci ani. Erdogan a fost ales presedinte in 2014 sub vechiul sistem parlamentar si reales in 2018 si 2023 sub noua presedintie executiva.
Modificarea constitutiei ar necesita fie o majoritate parlamentara de trei cincimi, 360 din 600 de locuri, pentru a declansa un referendum, fie o supermajoritate de doua treimi, 400 de locuri, pentru aprobare directa. Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP) si aliatii sai de extrema dreapta nu ating in prezent ambele praguri, ceea ce face ca orice revizuire constitutionala sa fie conditionata de sprijinul opozitiei.