Eroina din Belarus. Danseaza, sfidandu-l de dupa gratii pe Lukasenko. A refuzat sa plece in exil, rupandu-si pasaportul, iar acum risca 12 ani de puscarie

externe

Procesul a doua personalitati importante din opozitia belarusa a inceput miercuri, cu usile inchise la un tribunal, din Minsk.

Organizatoarea de proteste Maria Kolesnikova si avocatul opozitiei Maxim Znak au fost acuzati in septembrie anul trecut de incitare la subminarea securitatii nationale. Daca vor fi gasiti vinovati, fiecare dintre ei risca pana la 12 ani de inchisoare.

Prezenta miercuri la tribunal in spatele unui ecran de sticla, Kolesnikova a zambit si a dansat, transmite BBC.

Kolesnikova, una dintre cele trei femei care si-au unit fortele pentru a-l contesta pe Lukasenko la alegerile de anul trecut, a ridicat degetul mare in sus si a facut o forma de inima cu degetele – un gest care a devenit un simbol al protestelor.

In ajunul procesului, tatal Mariei Kolesnikova, Alexander, a declarat pentru BBC ca nu i s-a permis sa isi vada fiica de cand a fost arestata, dar ca aceasta ii scria in fiecare zi.

„Stiu ca fiica mea nu este vinovata”, a spus el, adaugand: „Ea mi-a spus: ‘Orice sentinta as primi, sunt pregatita pentru asta'”.

Kolesnikova si Znak, ambii in varsta de 39 de ani, sunt membri ai Consiliului National de Coordonare, care a fost infiintat de liderul opozitiei in exil, Svetlana Tikhanovskaia, in urma alegerilor prezidentiale fraudate de Lukasenko.

Procurorii acuza consiliul ca a incercat sa organizeze o lovitura de stat, iar autoritatile belaruse au declarat ca ambii inculpati sunt acuzati de afectarea securitatii nationale si de destabilizarea tarii.

Acestia au fost acuzati de „conspiratie sau alte actiuni comise cu scopul de a prelua puterea”, amenintare la adresa securitatii nationale si „crearea unui grup extremist”.

Kolesnikova a rezistat anul trecut incercarilor autoritatilor de a o expulza in Ucraina, rupandu-si pasaportul.

Znak a intrat pentru scurt timp in greva foamei dupa ce a fost incarcerat in septembrie. El i-a spus avocatului sau la momentul respectiv ca a simtit ca nu are alta modalitate de a lupta impotriva nedreptatii si a actiunilor arbitrare in timpul detentiei.

Un mic grup de sustinatori s-a adunat astazi in fata tribunalului, dincolo de barierele metalice ridicate de politie.

Tatal Mariei Kolesnikova a adus trandafiri pentru ea, pe care i-a inmanat avocatului ei – deoarece procesul a fost cu usile inchise, chiar si pentru familie. Oficial, din cauza acuzatiilor: presupusa amenintare la adresa securitatii nationale a celor doi activisti. Dar rudele lor i0au spus jurnalistului BBC ca acest lucru se datoreaza faptului ca acuzatiile sunt pur politice; ca nu exista dovezi.

Lui Alexander Kolesnikov i s-a interzis sa isi vada fiica de cand aceasta a fost arestata in urma cu zece luni. Asa ca, atunci cand i s-a aratat o inregistrare video cu Maria dansand in cusca din sala de judecata si zambind larg, el a spus ca a fost usurat si mandru ca, in mod clar, spiritul ei nu a fost frant.

Mai mult despre:

Comentarii: