„Erou la Bruxelles, demonizata in propria tara”. Actiunile Regimului Dragnea contra lui Kovesi ingrozesc presa europeana

analize

Presa straina scrie foarte critic despre a faptul ca regimul de la Bucuresti i-a deschis inca un dosar penal Laurei Codruta Kovesi, pe care o numeste „eroina de la Bruxelles”. „Cazul lui Kovesi aduce un nor intunecat asupra Romaniei, intr-un moment in care tara isi asuma prima sa presedintie in cadrul Consiliului UE”, scrie Euractiv, citat de ziare.com.

Financial Times aminteste ca fosta sefa a DNA a fost interogata timp de cinci ore. Jurnalistii straini puncteaza ca ceea ce s-a intamplat la Bucuresti si ceea ce s-a intamplat la Bruxelles, in aceeasi zi, este in contrast si ajunge sa fie un simbol al escaladarii disputei din UE privind infiltrarea autoritarismului in statele membre.

„Arata pur si simplu modul in care guvernul roman si majoritatea parlamentara se afla cu adevarat intr-o panica”, a declarat Oana Popescu, directorul think-tankului Global Focus Center din Bucuresti.

Financial Times mai scrie ca fosta sefa a DNA a spus ca ceea ce s-a intamplat joi este „continuarea unei campanii de hartuire, care dureaza de doi ani”, adaugand ca nu i s-a permis sa fie reprezentata de un avocat.

Despre ce s-a intamplat joi a scris si Balkan Insight, care arata ca „oficialii romani isi continua campania de a o opri pe fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, sa ajunga procuror sef european, chemand-o la o noua audiere”. Balkan Insight trece in revista tot ceea ce i s-a intamplat lui Kovesi in ultimii ani, inclusiv evenimentele recente de la Bruxelles.

Agentia France Press a numit-o pe Kovesi un simbol al anticoruptiei, intr-un material in care noteaza ca aceasta a fost din nou chemata la Sectia de investigare a magistratilor.

Euroactiv scrie ca, in timp ce la Bruxelles este vazuta ca un erou, in tara sa Kovesi este demonizata de guvernul condus de social-democrati.

„Cazul lui Kovesi aduce un nor intunecat asupra Romaniei, intr-un moment in care tara isi asuma prima sa presedintie in cadrul Consiliului UE”, puncteaza sursa citata.

Laura Codruta Kovesi a fost audiata, joi, la Sectia de investigare a magistratilor, in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu, luare de mita si marturie mincinoasa. Dupa cinci ore de audieri, am aflat ca e suspecta intr-un alt dosar.

Premierul Viorica Dancila a declarat, joi, ca este total de acord cu ce a transmis Tudorel Toader in scrisoarea in care ministrul Justitiei anunta de ce considera ca Laura Codruta Kovesi nu este potrivita pentru functia de procuror-sef european.

„Este adevarat. Regulile privind procedura de selectie a procurorului european trebuie respectata de toate statele membre. Sunt intru totul de acord cu ce a spus Tudorel Toader. Nu are nimeni ceva personal cu doamna Kovesi. Atata timp cat asupra unei persoane, indiferent care este, planeaza anumite acuzatii, ele trebuie lamurite. De aceea ministrul Justitiei a avut acea retinere. De aceea nu am propus, Guvernul nu a sustinut. Al doilea aspect este legat informatiile din spatiul public legat de modul cum s-a desfasurat presedintia rotativa”, a afirmat Viorica Dancila, joi seara, la Romania TV, citata de Mediafax.

„Noi nu am spus sustineti sau nu pe cineva. Mai mult in COREPER pentru faptul ca Romania are un roman printre candidati, toata procedura va fi condusa de Finlanda. Inca o data se incearca prin dezinformare sa se creeze o imagine negativa si nu e corect pentru ca informatiile sunt preluate de alte 27 de state membre, Romania detinand Presedintia rotativa”, a completat seful Executivului.

Financial Times a publicat o scrisoare a ministrului roman al Justitiei, Tudorel Toader, in care solicita ca Laura Codruta Kovesi, fost procuror-sef DNA, sa nu fie numita in functia de procuror-sef european. La baza cererii stau, potrivit scrisorii, dosarele deschise de aceasta impotriva mai multor magistrati si judecatori si demiterea sa de la DNA.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi, pentru Mediafax, ca scrisoarea publicata in Financial Times este facuta in numele Guvernului Romaniei.

Avand in vedere ca Laura Codruta Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru functia de procuror-sef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-Francois Bohnert sa fie desemnat pentru sefia Parchetului UE, o negociere va avea loc intre Parlament si Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

Mai mult despre: ,


Comentarii: