Escaladare a razboiului din Nagorno-Karabah. Armenia cere Rusiei ajutor militar. Turcia sustine deja Azerbaidjanul

externe

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan i-a cerut sambata presedintelui Vladimir Putin sa inceapa consultari ”urgente” cu privire la ajutorul pe care Rusia il poate oferi pentru a asigura securitatea tarii sale, aflata in conflict cu Azerbaidjanul asupra Nagorno-Karabah, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

Acest anunt, de natura sa provoace escaladarea conflictului, intervine dupa esecul noilor discutii intre Armenia si Azerbaidjan vizand stabilirea unei incetari a focului.

„Prim-ministrul armean a cerut presedintelui rus sa inceapa consultari urgente pentru a determina natura si cantitatea de ajutor pe care Federatia Rusa il poate oferi Armeniei pentru a-i asigura securitatea”, a anuntat Ministerul de Externe intr-un comunicat.

Rusia are o baza militara in Armenia. Ea este legata de Erevan printr-un tratat de aparare, dar a sustinut in trecut ca acesta nu se extinde la regiunea separatista Nagorno-Karabah.

In scrisoarea sa, Pashinyan a declarat ca luptele se apropie de granitele armene si a acuzat din nou Turcia ca sprijina Azerbaidjanul.

Citand relatiile bune intre cele doua tari si un tratat de prietenie, cooperare si asistenta reciproca care le leaga din 1997, el a solicitat Moscovei ajutor.

Ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanyan si omologul sau azer Djeihun Bairamov s-au intalnit vineri la Geneva intr-o incercare nereusita de a gasi o solutie la criza ce a facut peste 1.250 de morti in putin peste o luna.

Din 27 septembrie, fortele azere si cele din Nagorno-Karabah sustinute de Erevan se confrunta din nou. Pana acum, trei incercari de armistitiu umanitar au fost spulberate.

Nagorno-Karabah a facut secesiune fata de Azerbaidjan in anii 1990, dupa un razboi soldat cu 30.000 de morti si sute de mii de persoane stramutate, aminteste AFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: