Escaladare a razboiului din Siria, tocmai cand ISIS este aproape invinsa. Erdogan trimite trupe: „Nu vom permite niciodata”

externe

Turcia „nu va permite niciodata” militiilor kurde pe care le considera „teroriste” sa creeze un stat kurd in nordul Siriei, a declarat marti presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Nu permitem si nu vom permite niciodata crearea unui asa-numit stat de catre PYD si YPG in nordul Siriei”, a spus Erdogan, vorbind la Ankara in fata unor alesi locali.

Turcia considera Partidul Uniunea Democrata Kurda (PYD) si aripa sa armata, Unitatile de Protectie a Poporului Kurd (YPG), ca o ramura din Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din Turcia, clasificat drept „organizatie terorista” de Ankara si aliatii sai occidentali.

PYD a proclamat in martie 2016 o administratie semiautonoma in nordul Siriei.

Statele Unite sunt aliate ale YPG in lupta lor impotriva gruparii Stat Islamic (SI) si le furnizeaza arme, spre nemultumirea Turciei, care se teme de crearea unei zone controlate de kurzi la granita sa.

Ea a amenintat de mai multe ori in ultimele saptamani ca va interveni militar, in special in districtul kurd Afrin din nord-vestul Siriei.

Turcia a lansat deja o ofensiva terestra in nordul Siriei in august 2016 pentru a respinge SI de la granita sa si a impiedica jonctiunea diferitelor zone controlate de YPG.

„Care este scopul lor? Crearea unui coridor terorist in nordul Siriei care sa ajunga la Marea Mediterana”, a adaugat Erdogan, dand asigurari ca Turcia va combate aceste „organizatii teroriste” oriunde „le vom gasi”.

Aceste declaratii vin dupa o vizita la Ankara saptamana trecuta a sefului Statului Major iranian, Mohammad Bagheri, in timpul careia a fost mai ales abordata lupta impotriva rebelilor kurzi.

Intrebat dupa aceasta vizita asupra unei posibile operatiuni turco-iraniene impotriva rebelilor kurzi in nordul Irakului, Erdogan a declarat ca o astfel de eventualitate este „inca la ordinea zilei”.

Turcia se opune de asemenea puternic referendumului ce va avea loc pe 25 septembrie asupra independentei Kurdistanului irakian, in ciuda relatiilor sale bune cu liderul kurd irakian Massoud Barzani.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: