Escaladare a razboiului, Putin anunta „mobilizare partiala” de astazi: „Ucraina este pompata cu arme, regimul de represiune din intreaga tara a fost consolidat in cel mai sever mod, se desfasoara o politica de intimidare, teroare, violenta”

externe

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anuntat miercuri dimineata o mobilizare partiala in Rusia, potrivit agentiei de presa de stat TASS, citata de BBC.

Putin a spus ca este necesar sa se ia o decizie urgenta pentru a ne proteja poporul din „teritoriile eliberate”. „De aceea am cerut Ministerului Apararii sa fie de acord cu ‘mobilizarea partiala'”. El spune ca decretul a fost deja semnat si ca mobilizarea partiala incepe astazi.

El a declarat ca toti cetatenii care vor fi mobilizati vor avea statutul deplin al fortelor armate.

Putin a sustinut ca Occidentul a aratat ca scopul sau este de a distruge Rusia si ca a incercat sa transforme populatia Ucrainei in carne de tun.

„Scopul nostru este sa eliberam Donbasul”, spune el. „Tebuie sa acordam atentie speciala pentru aprovizionarea Donbasului cu tehnologie, cu munitie. Vrem sa eliberam de neonazisti aceste teritorii, Herson, Zaporojie”. Putin a sustinut ca Occidentul a aratat ca nu doreste pace intre Ucraina si Rusia.

Putin a mai spus ca oamenii care locuiesc in zonele din Ucraina aflate sub controlul Rusiei nu doresc sa fie „sub jugul neonazistilor”.

„Ucraina este pompata cu arme, regimul de represiune din intreaga tara a fost consolidat in cel mai sever mod, se desfasoara o politica de intimidare, teroare, violenta, capata din ce in ce mai multe forme teribile si mai masive, barbare”, a spus Putin. Potrivit acestuia, mostenitorii „banderatilor si pedepsitorii nazisti tortureaza oameni, ii arunca in inchisori.”

„Multi au fost fortati sa devina refugiati, sa-si paraseasca casele, iar cei care au ramas sunt supusi unui tir cu rachete din partea militantilor”, a continuat liderul de la Kremlin.

Rusia nu are dreptul „moral de a-i da pe cei dragi sa fie sfasiati de calai”, a mai afirmat Putin.

Referitor la planurile pentru asa-numitele referendumuri in aceste parti ale tarii, el a spus ca „ii sustinem pe acesti oameni”.

Putin spune ca Occidentul a santajat nuclear Rusia, dar ca Rusia are multe arme cu care poate raspunde. „Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a ne apara poporul”, spune el. El a acuzat Occidentul ca a inceput un razboi impotriva Rusiei in Ucraina in 2014.

„In politica sa agresiva anti-rusa, Occidentul a depasit toate limitele”, a spus presedintele rus. „Vom folosi toate mijloacele pe care le avem la indemana”, a avertizat presedintele rus, adaugand ca aceia care incearca sa foloseasca santajul nuclear impotriva Rusiei vor descoperi ca lucrurile se pot intoarce impotriva lor. „Iar acum vorbim si de un santaj nuclear, centrala de la Zaporojie a fost lovita, iar reprezentantii NATO au spus ca este posibil sa se foloseasca arme nucleare impotriva Rusiei”. El a subliniat: „Nu blufez”.

„Am incredere in sprijinul vostru”, a concluzionat Putin.

Comentarii: