externe

Escaladeaza razboiul din Ucraina. Lavrov anunta ca Rusia s-a razgandit, „nu se limiteaza doar la Donbas”: „Vizam si o serie de alte teritorii”

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a afirmat miercuri ca obiectivele militare ale Rusiei in Ucraina nu se mai limiteaza doar la Donbas, estul tarii, ci se concentreaza de asemenea si pe „o serie de alte teritorii” si s-ar putea extinde, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Intr-un interviu pentru agentia de presa RIA Novosti si postul de televiziune RT, Lavrov a justificat aceasta schimbare printr-o „geografie diferita” fata de situatia care exista pe teren la sfarsitul lunii martie, cand Moscova a spus ca vrea sa se concentreze pe estul tarii, dupa ce a esuat in a ocupa Kievul, capitala Ucrainei.

„Nu mai exista doar republicile populare Donetk si Lugansk (teritoriile separatiste din estul Ucrainei – n.r.), ci si regiunile Herson si Zaporojie (in sud – n.r.) si o serie de alte teritorii. Iar acest proces continua, constant si cu perseverenta”, a declarat ministrul rus de externe.

Declaratiile sale survin in contextul in care Moscova a inregistrat progrese in ultimele saptamani in estul Ucrainei, ocupand in special Severodonetk si Lisiciansk, ceea ce i-a deschis calea pentru a avansa spre orasele Kramatorsk si Sloviansk, mai la vest.

Cu toate acestea, in aceasta parte din Ucraina continua sa se duca lupte intense, Kievul putand conta pe livrari recente de piese de artilerie occidentale mai performante.

De asemenea, Lavrov a atentionat ca, in cazul in care Occidentul va furniza in continuare Ucrainei arme capabile sa loveasca la mare distanta, cum ar fi lansatoarele americane de rachete multiple HIMARS, obiectivele geografice ale Rusiei vor evolua si mai mult.

„Nu putem permite ca, in partea din Ucraina controlata de (Volodimir) Zelenski sau de inlocuitorul sau, sa se afle arme care ar putea ameninta direct teritoriul nostru sau pe cel al republicilor (separatiste) care si-au declarat independenta sau vor sa isi aleaga singure viitorul”, a declarat el.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

6 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

5 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

7 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

7 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

8 ore ago