Escrocherie PSD. Cum vrea sa se foloseasca de Comisia de la Venetia pentru a amana desfiintarea Sectiei Speciale: „Sa facem dezbateri asezate asupra acestei sectii”

politica

Senatorii PSD s-au opus miercuri, in plen, aprobarii procedurii de urgenta pentru dezbaterea proiectului privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ), solicitand o analiza detaliata a actului normativ dupa primirea avizului Comisiei de la Venetia.

Senatorii urmeaza sa se pronunte asupra acestei solicitari in sesiunea de vot final de lunea viitoare.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a pledat pentru „o dezbatere asezata” a proiectului de desfiintare a SIIJ, astfel incat „increderea romanilor in actul de Justitie sa creasca”.

„Comisia de la Venetia tocmai ne-a anuntat ca se va pronunta in luna iulie asupra cererii formulate de domnul Stelian Ion cu privire la desfiintarea SIIJ. Vreti sa renuntati la procedura de urgenta sau continuati aceasta procedura fara a respecta avizul Comisiei de la Venetia, asa cum ati declarat in mod constant ca orice modificare a legilor privind sistemul judiciar din Romania trebuie facuta tinand cont de avizul Comisiei de la Venetia. Am vazut, de asemenea, un document al Senatului francez care spunea destul de clar ca Romania trebuie sa aiba in continuare MCV. Daca tot nu v-ati atins acest obiectiv politic de a desfiinta MCV, nu credeti ca este bine sa facem dezbateri asezate asupra acestei sectii, pentru ca, in final, romanii sa poata avea incredere in actul de Justitie?”, a afirmat Cazanciuc, citat de Agerpres.

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Iulia Scantei, a sustinut ca desfiintarea SIIJ va fi un argument pentru ridicarea, anul acesta, a MCV pentru Romania.

„Repararea Legilor Justitiei, corectarea legislatiei penale dupa epoca majoritatii si Guvernelor PSD este un obiectiv major al prezentei coalitii. (…) PNL sustine procedura de dezbatere in regim de urgenta a proiectului de desfiintarea SIIJ, pentru ca, prin opiniile emise in 2018 si 2019, Comisia de la Venetia a solicitat expres Legislativului sa revina asupra acestei anomalii legislative pe care a creat-o PSD-Dragnea si, da, Guvernul da curs tuturor recomandarilor avute in vedere de Comisia de Venetia in rapoartele MCV. Desfiintarea sectiei speciale va fi un argument forte pentru Romania in relatia cu Comisia Europeana pentru ridicarea MCV anul acesta”, a spus Scantei.

Deputatii au adoptat, pe 24 martie, in plen, proiectul privind desfiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie, cu mai multe amendamente, printre care si unul al deputatului minoritatilor nationale Ionel Stancu, care prevede ca magistratii pot fi trimisi in judecata doar cu incuviintarea CSM.

Potrivit site-ului Senatului, Comisia juridica urmeaza sa inceapa joi, la ora 9,00, dezbaterile pentru acordarea unui raport asupra acestui proiect.

Mai mult despre: ,

Comentarii: