Esec al socialistilor din Slovacia. Referendumul pentru amendarea Constitutiei a fost declarat invalid

politica

Referendumul desfasurat sambata in Slovacia referitor la amendarea Constitutiei in sensul permiterii organizarii de alegeri anticipate nu a atins o rata de participare de 50%, asa ca este declarat invalid, a informat duminica Biroul Electoral, citat de EFE, informeaza Agerpres.

Doar 27% dintre cei 4,5 milioane de slovaci chemati la urne au venit sa voteze, cu mult sub pragul necesar pentru ca aceasta consultare sa capete caracter obligatoriu.

Totusi, 97,5% dintre cei care au votat s-au declarat in favoarea reducerii unei legislaturi, lucru care in prezent nu este permis de Constitutie.

Constitutia slovaca stipuleaza in prezent ca parlamentul, care este ales pentru un mandat de patru ani, nu poate fi dizolvat inainte de finalizarea acestui termen chiar daca executivul nu mai poate functiona si nici nu poate fi formata o majoritate pentru o noua coalitie.

Opozitia de stanga a impus organizarea unui referendum dupa ce aproximativ 400.000 de alegatori au semnat o petitie pentru realizarea acestei schimbari.

In prezent, o coalitie tripartita populist-conservatoare guverneaza la Bratislava, dar nu mai dispune de majoritate parlamentara. In eventualitatea unui nou scrutin, aceasta coalitie s-ar confrunta cu o infrangere zdrobitoare, potrivit tuturor sondajelor de opinie realizate pe aceasta tema, potrivit dpa. Din acest motiv – adauga dpa – partidele de guvernamant au incercat pana in ultimul moment sa impiedice organizarea unui referendum.

Referendumul este totodata un barometru al sprijinului pentru opozitia social-democrata, care va merge la urmatoarele alegeri impartita in doua partide: SMER si Hlas, ale fostilor premieri Robert Fico, respectiv Peter Pellegrini.

In ciuda caderilor de zapada din tara care au provocat pene de curent in unele regiuni, referendumul de sambata s-a desfasurat fara probleme si fara incidente.

Tendinta generala a fost una de dezinteres din partea majoritatii politicienilor, cei trei principali reprezentanti ai statului, presedintele, premierul si seful legislativului neparticipand la vot.

Martea viitoare, parlamentul va analiza o propunere de organizare de alegeri anticipate, care are nevoie de sprijinul a cel putin 90 din cei 150 de deputati pentru a reusi.

Tara are in prezent un guvern in exercitiu, dupa ce in decembrie anul trecut a pierdut o motiune de cenzura promovata de un fost partener al coalitiei, formatiunea liberala SaS.

Coalitia de centru-dreapta rezultata din alegerile legislative din 2020 dispunea de o majoritate de 93 de deputati, dar gestionarea pandemiei si a crizei energetice generate de razboiul declansat de Rusia impotriva Ucrainei au creat dezacorduri intre parteneri.

Slovacia, o tara cu 5,4 milioane de locuitori si care se invecineaza cu Ucraina, a fost unul dintre statele care a sustinut cel mai mult Kievul pe parcusul invaziei ruse, aminteste EFE.

Urmatoarele alegeri la termen sunt prevazute abia in 2024.

Potrivit agentiei de presa slovace TASR, referendumul de sambata a fost al noualea din istoria Slovaciei independente.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: