Esec major, Macron a pierdut majoritatea dupa alegerile de duminica. Avans puternic al lui Marine Le Pen

externe

Presedintele francez Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absoluta in Adunarea Nationala, dupa al doilea tur al alegerilor legislative desfasurate duminica, un scrutin marcat de un avans puternic al extremei drepte conduse de Marine Le Pen, releva sondajele la iesirea de la urne, transmite AFP, citata de Agerpres.

Daca rezultatul final confirma aceste asteptari, ar fi un esec major pentru liderul de la Elysee, care s-ar vedea astfel nevoit sa caute aliante pentru a-si pune in aplicare programul politic.

Conform primelor proiectii dupa inchiderea urnelor, coalitia Ensemble! (Impreuna) a lui Macron ar obtine intre 200 si 260 din cele 577 de mandate ale Adunarii Nationale, asadar mult sub majoritatea absoluta de 289 de deputati.

In schimb, alianta de stanga ”NUPES” condusa de stangistul Jean-Luc Melenchon ar obtine intre 150 si 200 de mandate, devenind principala forta a opozitiei.

Aceleasi estimari indica intre 60 si 100 de mandate pentru partidul de extrema-dreapta Adunarea Nationala, condus de Marine Le Pen.

Cat despre dreapta traditionala, aceasta obtine circa 60 de mandate si ar putea juca rolul de arbitru in viitorul legislativ.

Alegerile au fost marcate si de un important absenteism, estimat la 53,5-54%, prezenta la urne fiind chiar sub cea din primul tur.

Comentarii: